Για τις κατηγορίες της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης» αλλά και της «απόπειρας πραξικοπήματος» σε βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν δικάζονται συνολικά 35 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Οι οπαδοί είχαν συλληφθεί κατά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το Μάιο του 2013. 

Ads

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εισαγγελικές Αρχές της Τουρκίας έχουν προτείνει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στους κατηγορούμενους, σημειώνοντας ότι «επιχείρησαν να διαδώσουν μια εικόνα παρόμοια με αυτή των αραβικών ανοίξεων προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες συγκρούσεων με στόχο να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας».

image

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους, υπό την εποπτεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν αποκλείσει από νωρίς την περιοχή.

Ads

Τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ είχαν ξεσηκώσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πολιτικής διαμαρτυρίας στη χώρα, με φορείς, συλλογικότητες αλλά και απλούς πολίτες να ξεσηκώνονται κατά των αυταρχικών και ισλαμιστικών πολιτικών, που προωθούσε ο τότε πρωθυπουργός και σημερινός πρόεδρος της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.