«Για πρώτη φορά από το 2002, ο Ερντογάν βρίσκεται σε άμυνα πριν από την έναρξη προεκλογικής εκστρατείας», σημειώνει ο Τζελάλ Μπασλαντζικ, αρθρογράφος για την ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα ArtiGercek.

Ads

Πράγματι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν για 4 με 6 μονάδες. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ θετική και μάλιστα πολύ αισιόδοξη για την αντιπολίτευση.

Αυτή την εβδομάδα, το HDP (Κούρδοι και Αριστερά), ο δεύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης και βασικό κόμμα στις εκλογές, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου, χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι επρόκειτο για «ένα τέλος στη βασιλεία του Μοναδικού Άνδρα». Εκπρόσωποι και αρθρογράφοι κοντά στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «δύναμη ελπίδας» και «για μια άνοιξη που πλησιάζει».

Πολίτες, αντίπαλοι αλλά και πρώην ψηφοφόροι του Ερντογάν, παρελαύνουν στα κοινωνικά δίκτυα με πολύ σκληρά μηνύματα προς την εξουσία και μερικές φορές ακόμη και προσβολές. «Αν θέλουν να με συλλάβουν και να με βάλουν στη φυλακή, είμαι έτοιμος. Θα βγω στις 15 Μαΐου», γράφει ένας χρήστης.

Ads

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τα ΜΜΕ εδώ και πολύ καιρό, γνωρίζοντας πιθανότατα τις αδυναμίες του, προσπαθεί να οχυρώσει το στρατόπεδό του. Εκεί όμως δέχτηκε και πάλι δύο γερά χτυπήματα: τον κ. Φατίχ Ερμπακάν, γιο του πρώην Πρωθυπουργού, Πρόεδρο του Κόμματος Νέας Ευημερίας, μιας μικρής ισλαμιστικής ομάδας, που αρχικά ήθελε να ενταχθεί στις τάξεις του Ερντογάν, αλλά αποφάσισε τελευταία στιγμή να κατέβει αυτόνομα στις προεδρικές εκλογές.

Επιπλέον, τον κ. Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην υπουργό Οικονομίας, ο οποίος προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο να ενταχθεί στην κυβέρνηση. Αλλά και πάλι προτίμησε να δηλώσει «ότι δεν ήθελε να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική ζωή».

Ο Ερντογάν ήταν ακόμη σε θέση να πείσει τη  Huda Par (κουρδική ισλαμική ομάδα, κοντά στην τουρκική Χεζμπολάχ, υπεύθυνη για πολλές πολιτικές δολοφονίες) να είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης. Όμως αυτός ο νέος σύμμαχος, γνωστός για τις θέσεις του κατά των γυναικών, έχει αναστατώσει αρκετές προσωπικότητες στους κύκλους του Ερντογάν.

Επιπλέον, αρκετοί νομάρχες και διευθυντές ασφαλείας και άλλοι γραφειοκράτες παραιτήθηκαν πρόσφατα για να είναι υποψήφιοι στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, 14 Μαΐου.

Είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να στρατολογήσει υποψηφίους από την κοινωνία των πολιτών για να τους στείλει στο κοινοβούλιο. Επιπλέον, οι εν λόγω νομάρχες, αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πολύ καλή φήμη στους ψηφοφόρους.

«Όλα πάνε καλά. Τώρα όμως είναι θέμα διασφάλισης της ακεραιότητας της κάλπης. Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος», παρατηρεί ο Τζελάλ Μπασλαντζικ. Η αντιπολίτευση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Ερντογάν δεν θα παραδοθεί εύκολα και ειρηνικά. «Επειδή» αναφέρει ο καθηγητής Τζενγκιζ Ακτάρ, «έχει διαπράξει πολλές αδικίες, ακόμη και εγκλήματα και έχει δεκάδες παρατυπίες και παράνομες πράξεις στον φάκελό του. Σε μια δημοκρατική χώρα, τέτοιου είδους Πρόεδρος πηγαίνει κατευθείαν στη φυλακή».

Ολόκληρη η χώρα περιμένει τα ξημερώματα της 15ης Μαΐου όταν θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Θα αναγνωρίσει όμως ο Ερντογάν τα αποτελέσματα; Ούτε αυτός, ούτε κανένας έχει πει ναι μέχρι σήμερα.

* Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος.