Με «ταχύ βήμα» δείχνει να προχωράει η Τουρκία την υπόθεση των πετρελαϊκών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου δημιουργώντας ανησυχία στις αρχές της χώρας μας, για ενέργειες ακόμη κι εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας.

Ads

Ειδικότερα,  με επίσημη πράξη η Άγκυρα χώρισε σε συνολικά 24 οικόπεδα την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης. Η δημοσίευση της πράξης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας, ουσιαστικά αποτελεί το προηγούμενο βήμα πριν την οριστική παραχώρηση συμβολαίων επί των 24 οικοπέδων στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Μάλιστα, τον επίσημο χάρτη που έχει υποβάλει η ΤΡΑΟ , για τις περιοχές που σκοπεύει να κάνει έρευνες πετρελαίου δημοσιεύει το Militaire.gr

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, στο «κόκκινο» είναι οι περιοχές Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ads

image

Προς το παρόν, όπως φαίνεται,  δεν υπάρχει κάποιο οικόπεδο στο Καστελόριζο, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι ο συγκεκριμένος διαχωρισμός αποτελεί το επόμενο στάδιο αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα της. Ο διαχωρισμός έχει γίνει, βεβαίως, με βάση τις πρόνοιες του τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο ακολουθείται ως ο οδηγός, αλλά και με την πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί φυσική συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου και δείχνει την Τουρκία να επισπεύδει παρότι, για παράδειγμα, ο σχετικός χάρτης δεν έχει αναρτηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ. Πρακτικά από το Σάββατο μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, δηλαδή τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αναμένεται να φανεί πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας όπου υπάγεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, ο χρόνος που θα επιλεγεί γι’ αυτό, ενώ το τελικό στάδιο, μετά και τις σεισμικές έρευνες είναι οι γεωτρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι νεοοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο

Η αντίδραση της Αθήνας

Αντιδρώντας στις κινήσεις της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ προχώρησε και σε διάβημα το οποίο επέδωσε στον Τούρκο πρέσβη. Σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». 

«Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», κατέληξε.