Η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας PKK διέψευσε, με δήλωσή της, πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ’ αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστήριξε το PKK σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (…) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Ads

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως μια νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ομολόγησε πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπάνι, στη βορειανατολική Συρία.

Ρούσσος: «Η τρομοκρατική επίθεση στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας»

Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσνατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Σωτήρης Ρούσσος με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook τοποθετήθηκε για την επίθεση με βόμβα στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας πως πρόκειται για προβοκάτσια και πως δεν έχει κανένα κίνητρο η PKK να οργανώσει ένα τέτοιο χτύπημα.

Αναλυτικά τα όσα έργαψε:

«Η τρομοκρατική επίθεση στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας. Η επίθεση είναι εναντίιον αμάχων αλλά όχι με βομβιστή αυτοκτονίας (δλδ κάτι που να θυμίζει τη φρίκη του ISIS αλλά να το κάνουν οι Κούρδοι).

Η αυτουργός φοράει παντελόνι παραλλαγής και στρατιωτικά άρβυλα ώστε να είναι σαν την μύγα μες στο γάλα στην τουριστική Ιστικλάλ. Η αυτουργός πηγαίνει στο σπίτι της ώστε να τη βρει η τουρκική αστυνομία δώδεκα ώρες μετά και δεν έχει κανονίσει να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για το εξωτερικό ή έστω για άλλη πόλη στις πρώτες δύο ώρες μετά την έκρηξη.

Οι κουρδικές οργανώσεις ιδιαίτερα της Συρίας θα πρέπει να ήθελαν  να αυτοκτονήσουν πολιτικά φέρνοντας σε τόσο δύσκολη θέση του συμμάχους τους στον κόσμο. Τελικά το κίνητρο είναι αυτό που τις περισσότρες φορες δείχνει τον ένοχο. Σαφώς το κίνητρο δεν μπορεί να αναζητηθεί στην κουρδική πλευρά. Κι επειδή οι μυστικές υπηρεσίες και οι δρόμοι τους είναι σκοτεινοί και δαιδαλώδεις ας μην παραξενευτούμε αν δούμε κάποια διασπαστική κουρδική οργάνωση (split group) παλαιά ή νεότευκτη να αναλαμβάνει την ευθύνη…».