Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να στείλει η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για επικύρωση στην Ολομέλεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Φουάτ Οκτάι.
Ο αγγλόφωνος ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Middle East Eye δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δηλώνει ότι «η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να σταλεί την επόμενη εβδομάδα για κοινοβουλευτική ψηφοφορία».
Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή μπορεί να συγκληθεί για να συζητήσει το πρωτόκολλο και θα μπορούσε να το εγκρίνει πριν το στείλει στην Ολομέλεια ως «χειρονομία καλής θέλησης». Προσέθεσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει περισσότερα από τη Στοκχόλμη όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, «ειδικά για την καταστολή των μελών και των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK».
«Κατανοούμε ότι η Σουηδία έχει προβεί σε αρκετές νομικές τροποποιήσεις και έχει λάβει συγκεκριμένα βήματα», είπε ο Οκτάι, «θα έπρεπε, όμως, να δούμε περισσότερη εφαρμογή στις υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη στρατολόγηση».
Ωστόσο, είπε ότι «κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά» αναμένεται πριν από την τελική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Δυτικοί διπλωμάτες που μίλησαν στο Middle East Eye αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι αναμένουν από το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τα πρωτόκολλα πριν από το νέο έτος ή αμέσως μετά.
«Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να πήγε καλά», φέρεται να δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι προσφορές τους έπρεπε να εγκριθούν και από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να άρει το βέτο, είχε ζητήσει την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του κινήματος FETO – κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Στα τέλη Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεμπλόκαρε την ένταξη του Ελσίνκι, κράτησε όμως τη Στοκχόλμη σε καθεστώς ομηρίας ως διαπραγματευτικό «χαρτί» έναντι των ΗΠΑ, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απόκτηση των μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση του υπάρχοντος τουρκικού στόλου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >