Η Μερσίνα, απέναντι από την Κύπρο, ή το Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, είναι τα πιο πιθανά μέρη για την εγκατάσταση των S-400, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σταρ».

Ads

Κριτήριο για την τελική χωροθέτηση θα είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Τουρκία, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Με τίτλο «Για S-400 κερδίζουν έδαφος Γκαζιαντέπ-Σανλιούρφα και Αναμούρ (Μερσίνας)», η εφημερίδα γράφει ότι ενώ υπό κανονικές συνθήκες οι S-400 θα τοποθετούνταν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τελευταία κερδίζει έδαφος το σενάριο τοποθέτησής τους ή στα σύνορα με τη Συρία ή στη Μερσίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις για τον καθορισμό της περιοχής εγκατάστασης γίνονται αυτήν την περίοδο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Στη συνέχεια θα ενημερώσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την τελική επιλογή της περιοχής καθώς και τους λόγους της επιλογής.

Ads

Αν κριθεί ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τότε θα τοποθετηθούν στα σύνορα Τουρκίας με Συρία.

Αν, ωστόσο, κριθεί ότι προτεραιότητα αποτελούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Τουρκίας εκεί, τότε θα προταχθεί το Αναμούρ της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.