Σύμφωνα με μία τουρκική ιδιωματική έκφραση, «Δεν μπορούμε να γίνουμε τόσο αδαείς, ακόμη κι αν πάμε στο πανεπιστήμιο». Αυτό το ρητό χρησιμοποιούν πλέον, για να εξηγούν τις αποτυχίες του Προέδρου Ερντογάν. «Όσο έχουμε τον Ηγέτη, η Τουρκία δεν χρειάζεται εχθρούς», λένε οι αντίπαλοι.

Ads

Διότι πράγματι το καθεστώς του Ενός Ανδρός έχει διαπράξει τόσα λάθη, ώστε «οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να αποδυναμώσουν την Τουρκία» δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν, ακόμη και να κάνουν.

Ο Ερντογάν πίστευε ότι ήταν τόσο έξυπνος, που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις αντιφάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον, και Μόσχας, εξ ου και οι κινήσεις του, τη μία μέρα, προς τον Πούτιν και, την επόμενη, προς τον Τραμπ.

Ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Su-24 καταρρίφθηκε από την τουρκική αεροπορία στην τουρκο-συριακή παραμεθόρια περιοχή στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Ads

Ο Ρώσος Πρέσβυς στην Άγκυρα σκοτώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 σε μία έκθεση ζωγραφικής από έναν πρώην αστυνομικό!

Η Μόσχα με λίγη καθυστέρηση απάντησε βίαια σε αυτές τις δύο τουρκικές επιθέσεις: Ο Πούτιν με τη βοήθεια του Ιράν περιόρισε την επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία κατά τις τριμερείς συνομιλίες στην Αστάνα (Καζακστάν) και αλλού. Επιπλέον, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στο Ιντλίμπ (Συρία) στις 28 Φεβρουαρίου 2020, ένα στρατιωτικό κέντρο, όπου τα τουρκικά στρατεύματα συνεργάζονταν με τους Σύριους τζιχαντιστές: 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Ερντογάν, σήμερα, έχει προβλήματα, τόσο με τον Πούτιν, όσο και με τον Μπάιντεν.

Με την άφιξη του Προέδρου Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν άλλαξε στάση και έκτοτε προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια της Ουάσινγκτον. Δυστυχώς, ατυχώς. Διότι, ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που χαρακτήρισε ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει, για να κερδίσει την εύνοια του Μπάιντεν: Επανέφερε το «τρελό σχέδιό» του, για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Και τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Μόσχα. Η Άγκυρα θέλει να πουλήσει drones στο Κίεβο. Έτσι, η Ρωσία σταμάτησε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Και πάλι έχασε ο Ερντογάν.

Πρέπει ίσως να προστεθεί η απώλεια από την Τουρκία, δύο άλλων διεθνών διοργανώσεων: του τελικού του Champions League και του 7ου γύρου του Πρωταθλήματος της Formula 1, αρχικώς προγραμματισμένων, αμφότερων, να λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη για τις 29 Μαΐου και τις 11-13 Ιουνίου, αντιστοίχως. Οι αρμόδιες για αυτά τα δύο αθλητικά γεγονότα αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα διεξαχθούν τελικά στην Κωνσταντινούπολη λόγω κορωναϊού. Απώλεια εισοδημάτων και κύρους…

Η κακοδιαχείριση του κορωναϊού αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, διότι, παρά τις 17 ημέρες «καθολικού εγκλεισμού», σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι ο κατ’οίκον περιορισμός ουδόλως ήταν καθολικός λόγω πολλαπλών εξαιρέσεων, αρχής γενομένης από όλους τους ανθρώπους στον τομέα της παραγωγής, ήτοι τους εργαζομένους.

Επιπλέον, και πάλι λόγω της κακοδιαχείρισης και της έλλειψης οικονομικών μέσων, η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά πολύ αργά στην Τουρκία: Μόνο 12 περίπου εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 82 εκατομμυρίων, 7%, δηλαδή, μόνο στου συνολικού πληθυσμού, μπόρεσαν να εμβολιαστούν.

Κρίση, υγειονομική, οικονομική, διπλωματική… ο Ερντογάν είναι πλέον αναγκασμένος, εδώ και 10 ημέρες, να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση: τις αποκαλύψεις ενός αρχιμαφιόζου, πρώην συμμάχου του, ως προς το σημερινό Υπουργό Εσωτερικών και άλλους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με ένα άλλο τουρκικό ρητό: «Ταΐζεις το κοράκι και σου τρώει τα μάτια».

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.