Κάνει ζέστη, πολλή ζέστη στην Τουρκία. Κάποιες φορές έχει ακόμη και 42 βαθμούς υπό σκιά. Τα δάση αρχίζουν να καίγονται. Ίσως για αυτό μάλλον, το Παλάτι του Προέδρου Ερντογάν αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να αλλάξει σε τέσσερις νομούς το καθεστώς δάσους για συνολικά 492 στρέμματα γης, που πλέον μπορούν να οικοδομηθούν ελεύθερα.
Ήδη από την αρχή του έτους, πάνω από 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους σε δεκατρείς νομούς έχουν χάσει το καθεστώς τους με προεδρικό διάταγμα.
Ο καύσωνας οδηγεί σε ραστώνη τον κόσμο, που εξάλλου είναι σε διακοπές εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκαν πολλές διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις του Αιγαίου και της Μεσογείου ενάντια σε ένα νομοσχέδιο του Παλατιού που προβλέπει την «εξουδετέρωση των αδέσποτων ζώων».
Η Βουλή συνεχίζει τις εργασίες της στην Άγκυρα. Η κα Γκουρτσάν Κατσμάζ Σαγιζίτ, βουλευτής από το Βαν (Ανατολή) του DEM (Κόμμα της Ισότητας και της Δημοκρατίας των Λαών, Κουρδικό και αριστερό, τρίτη δύναμη με 57 έδρες στις 593) πήρε το λόγο κατά τη συζήτηση για «τον νόμο για τις δημόσιες αποταμιεύσεις».
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πλήρη κρίση, ο πληθωρισμός και οι τιμές δεν λένε να σταματήσουν να αυξάνονται, αλλά το προεδρικό Παλάτι συνεχίζει ελεύθερα να ξοδεύει «αλόγιστα», σύμφωνα με την κα Σαγιζίτ.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν μετέβη στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουλίου. Πέντε αεροπλάνα μετέφεραν την αποστολή, τους αστυνομικούς και το θωρακισμένο αυτοκίνητο του Προέδρου.
Το Παλάτι είναι, σύμφωνα με τη βουλευτή, το βασικό εμπόδιο στην αποταμίευση. «Τον Απρίλιο του 2024, σε ένα μήνα, τα συνολικά έξοδα του Παλατιού ήταν 1.603.986.000 τουρκικές λίρες (περί τα 46 εκατομμύρια ευρώ). Το Παλάτι ξόδευε σε ένα λεπτό περισσότερο από δυο κατώτατους μισθούς ή καλύτερα τέσσερις συντάξεις.
Το καθεστώς είναι πολύ τσιγκούνικο όσον αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις αλλά πολύ γενναιόδωρο απέναντι στο Παλάτι. «Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στο πρεστίζ», δήλωσε ο Ερντογάν απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα θέλει αυτή την περίοδο να ανανεώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Δαμασκό. Αλλά ο Πρόεδρος της Συρίας, ο κ. Άσαντ, θέτει όρους για κάτι τέτοιο:
- ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποσυρθεί από τις περιοχές που καταλαμβάνει στη Συρία του βορρά,
- η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία.
Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση μεταξύ των κ.κ. Ερντογάν και Άσαντ.
Η υπόθεση μιας τουρκικής οπισθοχώρησης, πράγμα απίθανο βραχυπρόθεσμα σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ανακούφιζε τους υπεύθυνους των δημόσιων ταμείων στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για να παρατείνει την στρατιωτική και πολιτική της παρουσία στη Συρία. Η Τουρκία προσπαθεί «να εμποδίσει τη διαμόρφωση ενός τρομοκρατικού κράτους στην συνοριακή περιοχή με τη Συρία»: Αυτό είναι η διπλωματική έκφραση που περιγράφει τον πόλεμο κατά των Κούρδων.
Σύμφωνα με τους αντιπάλους του, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει καταφέρει να λάμψει μέχρι στιγμής δια των έργων του, αλλά λαμβάνει μέτρα για το μέλλον του. Ο κ. Μετίν Κιρατλί, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικών Υποθέσεων του Παλατιού, διορίστηκε από τον Ερντογάν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό το ανώτατο δικαστήριο, εκτός από τα σημαντικά προνόμιά του, μπορεί να κρίνει και όσους κατείχαν την εξουσία.
Τέλος, ένα ακόμη δείγμα της αδυναμίας του Μοναδικού Ανδρός αποκαλύφθηκε με μια δημοσκόπηση. Η εταιρεία Yoneylem διεξήγαγε μια έρευνα σε δείγμα 2400 πολιτών μεταξύ της 26ης και της 30ης Ιουνίου για να βρει «τον καλύτερο πολιτικό της χώρας».
Ο κ. Γιαβάς, δήμαρχος της Άγκυρας, ο κ. Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Οζέλ, πρόεδρος του CHP, όλοι μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονταν στις τρεις πρώτες θέσεις. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, με 39%, βρισκόταν τέταρτος στη λίστα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >