Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, ενώ οι δυνάμεις Καντάφι επιτέθηκαν κατά της πόλης Ζιντάν. Παράλληλα, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον συνταγματάρχη Καντάφι να παραιτηθεί «για χάρη του μέλλοντος της χώρας» του, ενώ η CIA δήλωσε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της ο Λίβυος ηγέτης είναι ακόμα ζωντανός. Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, διαψεύδονται οι πληροφορίες περί καταθέσεων του Μουαμάρ Καντάφι στην Ελβετία.

Ads

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η λιβυκή ανακοίνωση σχετικά με τις καταθέσεις του Καντάφι, οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή που τυχόν πραγματοποιήθηκε στη χώρα των Αλπεων, οφείλεται σε δραστηριότητες του ξένου επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα, ότι ανακάλυψε έπειτα από έλεγχο, το ποσόν των 360 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (418,4 εκατ. δολ.), που είναι πιθανόν να αποτελούν παράνομο περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται με τον ίδιο τον Καντάφι καιτην οικογένειά του, η με τον κύκλο του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Κάλιντ Καΐμ είπε, ότι, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταθέσεις ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στο εξωτερικό αποτελούν τμήμα του επενδυτικού πακέτου της κυβέρνησης στην αλλοδαπή», υποστήριξε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Καΐμ. «Εάν υπάρχει έστω και ένα ευρώ που να ανήκει προσωπικά στον ηγέτη μας, είστε ελεύθεροι να το πάρετε και να το δώσετε σε όποιον θέλετε», επεσήμανε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι σχέσεις Ελβετίας-Λιβύης είχαν διαταραχθεί από τον Ιούλιο του 2008,
όταν οι ελβετικές αρχές είχαν συλλάβει, εναν από τους γιους του Καντάφι, τον Αννίβα, με την κατηγορία της απάτης εις βάρος δύο Ελβετών που εργαζόντουσαν για αυτόν. Οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν λίγο αργότερα, μετά από μυστικό συμβιβασμό μεταξύ των αντιδικούντων.

Ads

Ως αντίποινα για την προσβολή, η Τρίπολη, απέσυρε τότε περισσότερα από 5 δισ. δολ. από ελβετικές τράπεζες, διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελβετία και απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα δύο Ελβετών επιχειρηματιών που είχαν επιχειρήσεις στη Λιβύη, για περισσότερο από ένα χρόνο.

CIA: Είναι ακόμα ζωντανός ο Καντάφι

Καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι έχει να εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο όταν ΝΑΤΟικός πύραυλος έπληξε κατοικία του στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός γιου του και τριών εγγονιών του (κάτι που δεν επιβεβαίωσε το ΝΑΤΟ), ο διευθυντής της CIA δήλωσε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ο Λίβυος δικτάτορας είναι ακόμα ζωντανός.

Εκρήξεις στην Τρίπολη, βομβαρδισμός της Ζιντάν

Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι εκρήξεις ήταν τρεις, ήταν ασυνήθιστα ισχυρές και μπορεί κανείς να δει μεγάλες στήλες καπνού να υψώνονται προς τον ουρανό, από τα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι, πιθανότατα έχει βληθεί συστοιχία πυροβολικού, που αποτελούσε τμήμα της αντιαεροπορικής θωράκισης της πόλης.

Επιπλέον, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με ρουκέτες εναντίον των ανταρτών στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Οροσειράς. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ανταρτών, ο στρατός του Καντάφι βομβάρδισε με περισσότερες από 40 ρουκέτες τύπου Γκραντ, αργά το βράδυ της Τρίτης, την πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη.

«Ο βομβαρδισμός έγινε σε δύο κύματα», είπε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών που ονομάζεται Αμντουλραχμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ. «Η τελευταία συστοιχία των ρουκετών εξερράγη πριν από λίγα λεπτά. Μόλις τώρα ακούμε και το θόρυβο από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που πετάνε από πάνω μας», πρόσθεσε.

Ένας Λίβυος οδηγός ασθενοφόρου από τη Ζιντάν, ο οποίος πέρασε τα σύνορα με την Τυνησία την Τρίτη, ανέφερε στο Reuters (Ρόιτερς) ότι η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Στο μεταξύ, έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο της λιβυκής κυβέρνησης προς τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Μισράτα να παραδοθούν για να τους δοθεί αμνηστία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ. «Η αμνηστία…τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά ο Κάιμ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα παρατείνει την διορία για μια ημέρα, ίσως δύο, αφού υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τους κατοίκους της Μισράτα».

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρει αμνηστία στους αντικαθεστωτικούς της Μισράτα που θα παραδώσουν τα όπλα. Την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι αντάρτες που βρίσκονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τονίζοντας πως «δεν παραδίδονται, θα νικήσουν ή θα πεθάνουν».

«Να παραιτηθεί ο Καντάφι για χάρη του μέλλοντος της χώρας»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί «για χάρη του μέλλοντος της χώρας». «Επιθυμούμε ο Λίβυος ηγέτης να φύγει από τη Λιβύη και να παραχωρήσει την εξουσία αμέσως, γι’ αυτόν και για το μέλλον της χώρας του, ώστε να μην προκαλέσει περισσότερη αιματοχυσία, δάκρυα και καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Θέλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να κάνει αυτό το αναπόφευκτο βήμα για να μην ξαναζήσει αυτό τον πόνο», υπογράμμισε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας το θάνατο ενός από τους γιους του Λίβυου ηγέτη και τριών από τα εγγόνια του, που σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή.

Ως τώρα, η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ που είχε αντιταχθεί στα αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη, απέφευγε να ζητήσει την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι, υποστηρίζοντας μια εκεχειρία ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του και στους εξεγερμένους.