Στην έκδοση Navtex με στόχο να πλεύσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, προς την Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η Τουρκία την Πέμπτη (10/8) λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ads

Σύμφωνα με τη σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X Twitter ανακοίνωσε ότι πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο βάζει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στη Σελεύκεια της νότιας Τουρκίας, παρέμενε νωρίς σήμερα το πρωί (11/8) το Αμπντουλχαμίτ Χαν όπως και τα δύο συνοδευτικά σκάφη Aybuke και Kutsi Ilhan, σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com. Το Mihrimah έδινε στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το τρίτο και τελευταίο απόκτημα της Τουρκίας σε πλωτά γεωτρύπανα, μετά το Fatih και το Yavuz. Έχει μεγαλύτερες γεωτρυτικές δυνατότητες φθάνοντας σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων. Τα άλλα δύο επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα.