Ενωτικός σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην χαθούν όσα έχει πετύχει η χώρα εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην γείτονα χώρα. 

Ads

«Είμαστε μια χώρα η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του κόσμου έχουμε εναρμονιστεί με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημαντικό βαθμό, έχουμε γίνει πόλος έλξης των επενδυτών και οι ροές των κεφαλαίων είναι ελεύθερες. Σε μια τέτοια χώρα, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στο μέλλον είναι καθοριστικοί παράγοντες», δήλωσε ο Γκιουλ στο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Διαβάστε σχετικά με το σκάνδαλο στην Τουρκία

«Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα προϊόν της πολιτικής σταθερότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και πειθαρχημένης δουλειάς. Ως έθνος, θα πρέπει πολύ καλά να γνωρίζουν την αξία των όσων έχουμε πετύχει, και θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να παραμείνει η χώρα, πολιτικά και οικονομικά ανεπτυγμένη, ήρεμη για τις επόμενες γενιές. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφύγουμε στάσεις και συμπεριφορές που θα κλυδωνίσουν την πολιτική σταθερότητα και το περιβάλλον οικονομικής εμπιστοσύνης, κάτι που θα διαβρώσει το διεπόμενο από το κράτος δικαίου δημοκρατικό κράτος και θα διαταράξει την ενότητά μας και την ειρηνική συνύπαρξη», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ads

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους κάνοντας λόγο για “μίνι απόπειρα πραξικοπήματος”.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια “μίνι απόπειρα πραξικοπήματος” από στοιχεία της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος που υπηρετούν συμφέροντα ξένων και εγχώριων δυνάμεων που έχουν βαλθεί να ταπεινώσουν τη χώρα» υποστήριξε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O τελευταίος, δε, απευθυνόμενος στους πολίτες είπε πως προσκαλεί «κάθε έναν από τους 76 εκατομμύρια ανθρώπους μας να εγερθεί, να προασπίσει την δημοκρατία και να ενωθεί μαζί μας ώστε να γίνουμε ένα απέναντι σε αυτές τις αποκρουστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας». «Όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζετε, αυτή η συνωμοσία στρέφεται εναντίον όλων σας χωρίς εξαίρεση, (απειλεί) το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας», συνέχισε ο Ερντογάν.