Η συνέχιση των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ ακόμη και μετά τις 7 Οκτωβρίου ήταν, σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές, ένας από τους λόγους της εκλογικής ήττας που υπέστη το σημερινό καθεστώς στις 31 Μαρτίου. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα τουλάχιστον από το 2002 προτίμησαν αυτή τη φορά το Κόμμα Νέας Ευημερίας (YRP, ισλαμιστές, 6,15% των ψήφων με περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους), του οποίου ηγείται ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Νεκμετίν Ερμπακάν.

Ads

Οι τουρκικές εταιρείες, ιδίως αυτές που πρόσκεινται στον πρόεδρο, οι οποίες εξακολουθούσαν να πωλούν αγαθά στο κράτος του Ισραήλ, υποστήριζαν ότι ο τελικός προορισμός αυτών των αγαθών “ήταν η Παλαιστίνη”.

Τα μέσα ενημέρωσης του Παλατιού είχαν βρει ακόμη και έναν “παλαιστίνιο” επιχειρηματία που επιβεβαίωνε την επίσημη θεωρία. Αποδείχθηκε όμως ότι ο επιχειρηματίας αυτός ζούσε στην Κωνσταντινούπολη και είχε λάβει μετάλλιο από το κράτος του Ισραήλ.

Ο Μετίν Τσιχάν, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που ζει στην εξορία, βασιζόμενος σε διαδικτυακά δεδομένα, είχε αποκαλύψει λεπτομερώς τους συγγραφείς, τους όγκους και το περιεχόμενο αυτού του πολύ κερδοφόρου εμπορίου.

Ads

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, δήλωσε: “είναι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ που παράγουν παραπληροφόρηση για να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας, η οποία βοηθά τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η αντιπολίτευση και το YPR κατήγγειλαν αυτό το ανθυγιεινό εμπόριο εξουσίας: “αγαθά για τον επιτιθέμενο και προσευχές για τους Παλαιστίνιους”, έλεγαν.

Τελικά, στις 9 Απριλίου, το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε την εξαγωγή 54 τύπων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων χάλυβα, καυσίμων, καλωδίων, χρωμάτων, σιδερένιων ράβδων, διαφόρων τύπων μηχανών και δεκάδων υποπροϊόντων που χρησιμοποιούνται στην οπλική βιομηχανία.

Η τουρκική αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο περιορισμός αυτός δεν είναι αρκετός και ότι θα πρέπει να υπάρξει “πλήρης και ριζική απαγόρευση όλων των εξαγωγών προς το Ισραήλ”.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Γισραέλ Κατζ αντέδρασε έντονα: “θα λάβουμε παράλληλα μέτρα για να βλάψουμε την τουρκική οικονομία”, δήλωσε. Ο κ. Κατζ κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι “υποστηρίζει τους δολοφόνους της Χαμάς”. Είπε ότι “θα απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές από την Τουρκία και θα κινητοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα”.

Η αντίδραση του Τελ Αβίβ επιβεβαιώνει τον σημαντικό, για να μην πω καθοριστικό, ρόλο των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, μεταξύ εκείνων με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του, που αναγνώρισε επίσημα το κράτος του Ισραήλ το 1949. Εκείνη την εποχή, η Ουάσιγκτον ενθάρρυνε έντονα την Άγκυρα να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ ήταν γενικά ασταθείς. Το 2005 στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν έλαβε μετάλλιο θάρρους από την Anti-Defamation League, ένα εβραϊκό ίδρυμα. Μεγαλωμένος σε ένα αντισημιτικό κλίμα, ήταν επιθετικός επικριτής της ισραηλινής κυβέρνησης και μερικές φορές των Εβραίων στο σύνολό τους.  Αλλά το καθεστώς του έχει σχεδόν τετραπλασιάσει τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 10 χρόνια.

Άλλο ένα βήμα προς τα πίσω… Ο Μοναδικός Άνδρας που κάποτε ήταν ο Παντοδύναμος Άνθρωπος δεν είναι πλέον ο Παντοδύναμος Άνθρωπος!” λέει ένας ειδικός στις διεθνείς σχέσεις.