Ένταση, επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις ήταν ο απολογισμός των διαδηλώσεων που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν για την Πρωτομαγιά συνδικαλιστές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Ads

Τουλάχιστον 45 άτομα συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στην προσπάθειά τους να κάνουν πορείες για την εργατική πρωτομαγιά, αθετώντας την καραντίνα και  παραβλέποντας τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”.

Μεταξύ των συλληφθέντων, οι 15 είναι συνδικαλιστές της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (DISK), οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, αφού αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά τους γραφεία.

Ανάμεσά τους μάλιστα ήταν και ο επικεφαλής του συνδικάτου, Αρζού Τσερκέζογλου, ο οποίος ενώ αρχικά συνελήφθη, φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια.

Η Άγκυρα έχει θέσει σε καραντίνα 31 επαρχίες στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού. Για να διασφαλιστεί πως δεν θα σπάσει η καραντίνα, σήμερα είχαν υπηρεσία περί τους 44.700 αξιωματικούς και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

Ads

Αρκετά εργατικά συνδικάτα, ωστόσο, απέτισαν τιμές στα θύματα της 1η Μαΐου του 1977 αφήνοντας λουλούδια κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Την 1η Μαΐου του 1977, 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην εν λόγω πλατεία και 136 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά