Σύμφωνα με μια φωτογραφία, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας ο βουλευτής του HDP Φαρούκ Γκερτσελίογλου, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ένας κρατούμενος φαίνεται πως ενώ είναι διασωληνωμένος σε τουρκικό νοσοκομείο, φορά χειροπέδες. 

Ads

Ο κρατούμενος, πρώην αστυνομικός, έχασε εντωμεταξύ τη ζωή του λόγω των επιπλοκών του κορονοϊού. Επρόκειτο για τον Βέισελ Ατασόι, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2016 με τη συνήθη κατηγορία ότι ήταν υποστηρικτής του Γκιουλέν. Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 8 χρόνων και 9 μηνών.

Οταν προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, διασωληνώθηκε (πολύ αργά, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες) αλλά δεν του έβγαλαν ποτέ τις χειροπέδες για 35 ολόκληρες ημέρες, ακόμα και όταν ήταν σαφές ότι έχανε τη μάχη. Στο ημερολόγιό του ο κρατούμενος είχε καταγράψει ότι ζήτησε πολλές φορές ιατρική βοήθεια, αφού είχε συμπτώματα, την οποία όμως του την αρνήθηκαν.

Στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο κρατούμενος χρειαζόταν άμεσα διασωλήνωση αλλά η αστυνομία δεν έδινε τη συγκατάθεσή της. Οταν τελικά την έδωσε, μετά από συνεχείς πιέσεις των γιατρών, ήταν πολύ αργά.

Ads