Σύμφωνα με την τουρκική ιδιωματική έκφραση, «το κερί του ψεύτη σβήνει τα μεσάνυχτα». Πράγματι, αυτό συνέβη με την τελευταία οικονομική επιχείρηση του Προέδρου Ερντογάν: είχε εφεύρει ένα νέο λογαριασμό ταμιευτηρίου σε τουρκικές λίρες (LT), μετατρέψιμο σε δολάρια ΗΠΑ με εγγύηση του Δημόσιου Ταμείου («DÇM»).

Ads

Έτσι, οι καταθέτες θα λάβουν μπόνους σε περίπτωση υποτίμησης της LT. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, πολύ λίγοι πολίτες έχουν αλλάξει τα δολάριά τους και έχουν ανοίξει νέο λογαριασμό DÇM. Διότι, κανείς δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην LT, ούτε άλλωστε στον Ερντογάν ή στο Υπουργείο Οικονομικών. Διότι τα νομοθετικά διατάγματα ως προς αυτό το νέο λογαριασμό δεν είναι πολύ σαφή. Δεν είναι γνωστή η κάλυψη και η διάρκεια της εγγύησης, είναι επίσης ασαφές ποια υπηρεσία ακριβώς θα πληρώσει τους καταθέτες. Οι τελευταίοι έχουν ουσιαστικά σοβαρό λόγο να μην πιστεύουν τον Ερντογάν και το νέο του λογαριασμό.

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα («TCMB»), σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον εξειδικευμένο Τύπο, πώλησε λίγο πριν από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, για να περιορίσει την απώλεια αξίας της LT, αλλά τα αποθέματα είναι τώρα στα υψηλότερα στην ιστορία της Τουρκίας: Τα καθαρά αποθέματα της TCMB συνέχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 24ης Δεκεμβρίου. Από 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, τα αποθεματικά χωρίς την ανταλλαγή SWAP (ένα ειδικό είδος πλασματικής πίστωσης, το οποίο στοχεύει στην αλλαγή των χρηματοοικονομικών ροών μεταξύ δύο μερών ή δύο κρατών, σε μια δεδομένη και προκαθορισμένη χρονική περίοδο) έγιναν μείον 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν μείον 46, 7 στις 17 Δεκεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις εντολές του Προέδρου, τα πιστωτικά επιτόκια αυξάνονται συνεχώς. Ο αριθμός αυτός φτάνει το 30% για αρκετές ιδιωτικές τράπεζες.

Ads

Ακόμη χειρότερα, η τιμή πολλών αγαθών και προϊόντων είχε αυξηθεί αμέσως με την άνοδο της αξίας του δολαρίου, που πλησίασε τις 18 LT πριν από τις 24 Δεκεμβρίου. Σήμερα αυτές οι τιμές εξακολουθούν να είναι οι ίδιες, ενώ το δολάριο ΗΠΑ κόστιζε την περασμένη Παρασκευή 13 περίπου LT.

Είναι βέβαιο, διευκρινίζουν οι ειδικοί οικονομολόγοι, ότι αρκετοί προσκείμενοι στην εξουσία έχουν κερδίσει εκατομμύρια LT ή δολάρια χάρη σε αυτές τις σχεδόν μόνιμες διακυμάνσεις και φυσικά στις «εκ των έσω εμπιστευτικές πληροφορίες/συναλλαγές», καθώς είχαν παρανόμως λάβει εκ των προτέρων πληροφορίες ως προς τις πολιτικο-οικονομικές πράξεις του Προέδρου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παραδεχόμενος αναγκαστικά την οικονομική αποτυχία του επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα, βρήκε τώρα έναν άλλο λόγο επιβίωσης: Το δήμαρχο του Μητροπολιτικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Το Δημαρχείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, προσέλαβε εκατοντάδες ακτιβιστές παράνομων οργανώσεων. Εντελώς ψευδής δήλωση, αναφέρει ο Ιμάμογλου, καθώς εξακολουθεί να είναι το Υπουργείο Εσωτερικών που επισήμως με έγγραφό του εγκρίνει οποιαδήποτε πρόσληψη σε όλα τα δημαρχεία και τους δημόσιους φορείς.

Ο Ιμάμογλου, αγαπητό παιδί της Μαύρης Θάλασσας (Πόντος) και της Κωνσταντινούπολης, είναι, από την άλλη, ο υπ’αρ. 1 υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές που θεωρητικά θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο την άνοιξη του 2023, και άρα ο υπ’αρ. 1εχθρός του Προέδρου Ερντογάν. Στις δημοσκοπήσεις, αμφότεροι οι υποψήφιοι, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος της Μεγαλούπολης της Άγκυρας, προηγούνται κατά πολύ του Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει τις πρώτες τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019 κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες. Η Ανώτατη Εκλογική Αρχή («YSK»), με εντολή Ερντογάν, είχε ακυρώσει αυτά τα αποτελέσματα, δίχως να δώσει αποδεκτό από όλους λόγο. Αλλά ο Ιμάμογλου είχε ξανακερδίσει στις εκλογές στις 23 Ιουνίου 2019, εκείνη τη φορά με 800 χιλιάδες ψήφους διαφορά.

Ο Ερντογάν βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην άμυνα, αλλά συνεχίζει να δέχεται γκολ. «Ο Ερντογάν δεν έχει πλέον άλλα παραμύθια να πει στο λαό, οπότε εφευρίσκει μύθους», εκτιμά ο Σάφα, εξόριστος πλέον δημοσιογράφος και άλλοτε φίλος του Ερντογάν.