Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και της χρηματοδότησης των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013.

Ads

Οι δικαστές, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση του Απριλίου, επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, για την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει την υποχρέωσή της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Καβάλα. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό στο οποίο εντάχθηκε το 1950.

Ο Καβάλα, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση του Καβάλα προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.