Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, οι αντίπαλοι του Ερντογάν είναι σε πλήρη απογοήτευση. Το καθεστώς ξεκίνησε αμέσως να αποκαλύπτει το φριχτό του το πρόσωπο: Ο υπουργός Εσωτερικών, πρώην αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου που εξελίχθηκε σε υπαρχηγό της κυβερνητικής μαφίας, κατηγόρησε δια τηλεφώνου την συμπρόεδρο του κουρδικού κόμματος ότι είναι υπεύθυνη για έναν θάνατο. Πρόκειται για τον θάνατο ενός μπακάλη, δολοφονημένου κατά τον υπουργό από το ΡΚΚ, αν και ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε στο επίσημο site της Δημαρχείας, ότι ο μπακάλης, ψηφοφόρος του κυβερνώντος κόμματος, απλά αυτοκτόνησε.

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, ελαφρώς σοσιαλδημοκρατικό και ακραία κεμαλικό, που δεν πήγε καλά στις εκλογές, βλέπει την εσωτερική αντιπολίτευση να ζητά την απομάκρυνση του προέδρου του κόμματος, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η πλειοψηφία στο κόμμα θέλει τον Μουχαρέμ Ιντζέ ως νέο Πρόεδρο του CHP. Ο τελευταίος πήρε πολύ περισσότερες ψήφους ατομικά από ότι το κόμμα του.

Ο Ιντζέ, υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την Προεδρεία έκανε επίσης δυο σημαντικά λάθη μέσα σε 24 ώρες: Κρύφτηκε την νύχτα της 24ης Ιουνίου καθώς δεν ήξερε τι να πει στους ψηφοφόρους και κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου την 25η όπου ήρε την υποστήριξή του προς τους Κούρδους.

Ο Ιντζέ δέχθηκε απειλές από το τουρκικό βαθύ κράτος σύμφωνα με φήμες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Αναγκάστηκε να αποδεχθεί την νίκη του Ερντογάν. «Ή αυτό ή εμφύλιος πόλεμος» μας ψιθύρισε στο αυτί. 

Ads

Οι ένοπλες ομάδες του Ερντογάν είχαν ήδη κατέβει στους δρόμους το βράδυ της 24ης Ιουνίου στις περισσότερες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) όπως και το Προεδρικό Παλάτι από το πρωί της 24ης ήταν περικυκλωμένα από τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Ιντζέ είχε υποσχεθεί στους πολίτες να διασφαλίσει την διαδικασία και εν προκειμένω να «διαμαρτυρηθεί μαζί με 50.000 δικηγόρους έξω από το YSK».

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η σύζυγος του κ. Ιντζέ απήχθη και ότι θα την σκότωναν εάν εκείνος αρνούνταν να αποδεχθεί την νίκη του Ερντογάν. Όταν ο νόμος και η ελευθερία του Τύπου παύουν να υφίστανται, κάθε είδους φήμη μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινή γνώμη και στα κυρίως στα social media. Όταν η εξουσία ελέγχει το 90% των ΜΜΕ είναι αδύνατο να ενημερωθείς σωστά.

Στην Τουρκία, όταν πρόκειται για την «σωτηρία του Κράτους», που στην πράξη σημαίνει «κυβέρνηση του Ερντογάν», η ευφυΐα, η ειλικρίνεια, το θάρρος και το δίκαιο χάνονται από το πλάνο.

Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κάνει παιχνίδια με την κάλπη. Οι υποστηρικτές του «όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 είχαν κανονικά κερδίσει. Όμως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και λίγο αργότερα το YSK ανακοίνωσαν το αντίθετο. Εννέα μήνες αργότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι το «όχι» είχε κερδίσει με 52%!

Η απελευθέρωση την Τετάρτη κάποιων αντιπάλων (των κυρίων Μεχμέτ Αλτάν και Τσελαλετίν Τσαν), που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί άδικα δεν αλλάζει την φύση του νέου καθεστώτος.

Η νίκη για τον Ερντογάν ήταν αναπάντεχη, καθώς το σύνολο των δημοσκοπήσεων προεξοφλούσαν μια νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, όπως και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η νίκη δεν είναι δεδομένη.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ψηφίζουν τον Ερντογάν, όμως το κόμμα του πήρε λιγότερες ψήφους από ότι ο ίδιος. Ο σύμμαχος του Ερντογάν, το μικρό υπερεθνικιστικό και ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ, έκανε θαύματα! Τριπλασίασε τα ποσοστά του στις κουρδικές περιοχές παρά το γεγονός ότι έχασε πάνω από τα μισά στελέχη του, που πήγαν στο νέο κόμμα της κας Μεράλ Αξενέρ (το Καλό Κόμμα ΥΙΥ).

Αυτό σημαίνει ότι, εάν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι ορθά, τουλάχιστον ένα μέρος των πολιτών που συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στις γιγάντιες συγκεντρώσεις του Ιντζέ ψήφισαν τελικά τον Ερντογάν ή το ΜΗΡ.

Το καθεστώς λαμβάνει τα μέτρα του για να εφαρμόσει το σύστημα του Μοναδικού Ανθρώπου, ένα σύστημα σκληρά νεοφιλελεύθερο με ισλαμικό προσωπείο. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, που είναι σχεδόν διαλυμένη και πολιτικά ηττημένη, ψάχνει να βρει τον ρυθμό της.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]