Μια μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού αγαπά πολύ αυτό που ονομάζεται «μικροπολιτική», δηλαδή την επιφανειακή, παροδική και ασήμαντη διάσταση της πολιτικής συζήτησης: Ποιος είπε τι; Ποια ήταν η απάντηση; Θα είναι υποψήφιος; Πόσα κερδίζει; Είναι όμορφη η γυναίκα του;

Ads

Ακόμη και οι θαυμαστές αυτών των μάταιων συζητήσεων ανησυχούν τώρα όλο και περισσότερο για το εγγύς μέλλον της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν.

Στα παρασκήνια του Κοινοβουλίου, στα μέσα ενημέρωσης, στους δρόμους οι άνθρωποι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ακόμη και τους φόβους τους:

Το Μέτωπο των 6 (Άτυπη συγκέντρωση των 6 κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης) δεν έχει κοινό πρόγραμμα. Έχει μόνο έναν στόχο: Να κερδίσει τις εκλογές, χωρίς να εξηγεί τις μεθόδους και το αποτέλεσμα.

Ads

Και τα 6 αυτά κόμματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα, καμία σύγκρουση με την εξουσία για τα ουσιαστικά πολιτικά θέματα της χώρας, δηλαδή το κουρδικό πρόβλημα, την εξωτερική πολιτική, το αρμενικό ζήτημα, τα LGBTI, τη φύση του οικονομικού καθεστώτος.

Τα 5 από τα 6 κόμματα είναι ξεκάθαρα παραδοσιακά δεξιά κόμματα, εκτός από το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, σχηματισμός αξιωματικής αντιπολίτευσης, κεμαλικός, 134 έδρες από 580) αυτοαποκαλείται «Σοσιαλδημοκρατικό» αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Η προέλευση αυτών των 5 κομμάτων μας δίνει επίσης μια πολιτική ιδέα για τη φύση του μετώπου:

  • İyi Parti (Το Καλό Κόμμα, που προέρχεται από το MHP, τον σημερινό ακροδεξιό σύμμαχο του Ερντογάν, 37 έδρες)
  • Gelecek (Το Μελλον, που ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του Ερντογάν, χωρίς έδρα)
  • Deva (Δημοκρατία και Ορμή, που ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό του Ερντογάν, 1 έδρα)
  • Saadet (Ευτυχία, πρώην κόμμα του Ερντογάν, 1 έδρα)
  • Demokrat (Δημοκράτης, πρώην κόμμα του υπουργού Εσωτερικών του Ερντογάν, 2 έδρες)     

Το Μέτωπο των 6 δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τον υποψήφιο του για τις προεδρικές εκλογές. Όμως ο αρχηγός του CHP, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται προς το παρόν ο αγαπημένος υποψήφιος αυτού του μετώπου. Ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ανεπίσημα την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει τις ψήφους των απογοητευμένων ψηφοφόρων του Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική του και ο λόγος του βασίζονται σε πειστικούς συντηρητικούς, ισλαμιστές ψηφοφόρους.

Θέλει να είναι στην ίδια γραμμή με τους 5 σωστούς συντρόφους του ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, έκανε ξαφνικά μια πρόταση να νομοθετηθεί η χρήση της μαντίλας, ένα πρόβλημα που έχει ήδη λυθεί από τον Ερντογάν. Ο τελευταίος δεν έχασε την ευκαιρία και έκανε αντιπρόταση: ”Εντάξει, αμέσως, αλλά δεν αρκεί ένας νόμος, χρειάζεται συνταγματική διάταξη!”. Θέλει να εντάξει τον αγώνα κατά των LGBTI στο όνομα της προστασίας της παραδοσιακής οικογένειας. Εκτός τόπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης!

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δεν έχει χάρισμα και έχει το μειονέκτημα, σύμφωνα με την εξουσία, να έχει αλεβιτική καταγωγή (μειονοτική αίρεση). Πρώην γενικός διευθυντής Κοινωνικής Ασφάλισης εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν δημόσιος υπάλληλος και όχι σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Ο ”Κύριος Κεμάλ” όπως τον αποκαλεί ο Ερντογάν, συνεχίζει να κάνει λάθη και γκάφες: Στα τέλη Οκτωβρίου πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν συνάντησε κανέναν αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον. ”Το έκανα επίτηδες αλλιώς οι πολίτες μας θα πίστευαν ότι πήγα εκεί για να ζητήσω την έγκριση των αμερικανικών αρχών”! Αντίστοιχα, πρόσφατα ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία, αποκλειστικά για να έχει συναντήσεις με ιδιώτες αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, αν και δεν έχει ακόμη προταθεί από το Μέτωπο των 6 ως υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεριφέρεται ήδη σαν ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος φοβάται πολύ ότι θα γίνω υποψήφιος», δήλωσε.

Το Μέτωπο των 6 αντιτίθεται θεωρητικά στο προεδρικό καθεστώς, αλλά ο κ. Κιλιτσντάρογλου, εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες, μιλάει μόνο στο πρώτο ενικό πρόσωπο, κάτι που δεν είναι καθόλου στην παράδοση του δικού του κόμματος. Επιπλέον, παίρνει αποφάσεις μόνος του, χωρίς να ζητά τη γνώμη των αρχών του Κόμματος.

Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν μια ικανοποιητική απάντηση στην ακόλουθη ερώτηση: Είναι ο κ. Κιλιτσντάρογλου πραγματικά πολύ έξυπνος αλλά θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι είναι πολύ αφελής ή είναι πραγματικά ένας πολιτικός που δεν μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα της Τουρκίας;

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.