Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία καθώς στις 17:00 έκλεισαν οι κάλπες.

Ads

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ ανακοίνωσε το πέρας της ψηφοφορίας για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως σημείωσε ο Γενέρ, «ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπήρξε καμία δυσμενής κατάσταση που να έχει αποτυπωθεί στο συμβούλιο μας μέχρι στιγμής και να έχει αντίκτυπο στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Έχουν σταλεί ενστάσεις στα επαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υποψηφίους, τα κόμματα, όλους τους αξιωματούχους, τους δημόσιους φορείς, τις ΜΚΟ και τους αξιωματικούς ασφαλείας. Εύχομαι οι εκλογές να είναι επωφελείς για όλη την Τουρκία».

Ads

Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα υπάρξει μία εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αρκετά νωρίς αφού κλείσουν οι κάλπες, καθώς οι υποψήφιοι σε αυτόν τον γύρο είναι μόνο δύο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά και την στήριξη του υποψήφιου του πρώτου γύρου των εκλογών,  Ουμίτ Οζντάγ.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, απαγορεύει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και εκτιμήσεων μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Από τις 18:00 έως τις 21:00 αναμένεται να δοθούν οι εκτιμήσεις από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ παρότι δεν υπάρχουν exit polls, γίνονται οι διαρροές που συνήθως πέφτουν «μέσα» στο αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε άλλωστε και ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία, ότι η καταμέτρηση των ψήφων αυτή τη φορά θα πάρει πολύ λιγότερο χρόνο, γύρω στη 1,5 ώρα και περίπου στις 7 θα ξέρουμε τον νικητή.

Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη μέχρι στιγμής, με κάποια σποραδικά επεισόδια στα νοτιοανατολικά. Ωστόσο, γενικά, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυο υποψηφίων ο κόσμος ψηφίζει ειρηνικά.

Την ίδια ώρα ψήφισαν Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, περισσότεροι είναι οι Τούρκοι που προσέρχονται στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής (28/5) σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών αφού καλούνται να αναδείξουν τον ηγέτη τους για τα επόμενα πέντε χρόνια θητείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ευελπιστεί να παρατείνει τα 21 χρόνια του στην εξουσία με τον Κιλιτσντάρογλου να επιχειρεί να ανατράψει το αποτέλεσμα επί 13 χρόνια.

Η διαδικασία ψηφοφορίας στο δεύτερο γύρο είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη από την πρώτη, σύμφωνα με το Al Jazeera, με τους Τούρκους να επιλέγουν απλώς έναν πρόεδρο και να έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο μόνο υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, οι εκλογές ήταν επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές και οι γραμμές κινήθηκαν πιο αργά καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονταν να συμπληρώσουν τα μεγαλύτερα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι σεισμοπαθείς από τον φονικό σεισμό την Τουρκία τον Φεβρουάριο, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν από και προς τις επαρχίες τους έτσι ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές, γεγονός που επίσης αναμένεται να αυξήσει την προσέλευση.

Το φαβορί των αναλυτών

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας, με τη διασπορά να έχει ψηφίσει ήδη, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα πολιτικά προγράμματα που προέταξαν οι υποψήφιοι από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Το προβάδισμα του Ερντογάν πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί και ακόμη πιο δύσκολα η «Συμμαχία των έξι» κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να στερήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμη μια θητεία, ίσως την δυσκολότερη της εικοσαετούς πρωταγωνιστικής του παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας, λένε οι αναλυτές.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου απέδειξε την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Απέναντί του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.