Την ώρα που ο Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται “στα άκρα”.

Ads

Το βράδυ της Πέμπτης Τούρκος εισαγγελέας, γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση κατά του Ιμάμογλου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα δυο χρόνια και επτά μήνες που του επιβλήθηκαν είναι «λίγα». «Θα ασκηθεί έφεση για την αναίρεση της προαναφερθείσας απόφασης λόγω του ότι υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Σημειώνεται ότι την καταδίκη του Ιμάμογλου είχαν επικρίνει τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, με σκληρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ που δημοσιεύτηκε σήμερα και έκανε λόγο για «ανησυχία» για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ανησυχία δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα απόψε το βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στην Τουρκία με αφορμή την ποινή φυλάκισης στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ads

Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία για την καταδίκη Ιμάμογλου προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για ποινή που δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα. Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».