Κατηγορίες εναντίον 151 Κούρδων, κυρίως πολιτικών στελεχών, απήγγειλε σήμερα η τουρκική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας για το πιθανολογούμενο αστικό σκέλος των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Μεταξύ των υπόπτων είναι ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, ο δημοφιλής δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, που αντιμετωπίζει έως και 36 χρόνια κάθειρξη, έντεκα άλλοι δήμαρχοι και ο πρώην βουλευτής Χατίπ Ντίτσλε.

Ads

Οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές που κυμαίνονται από 15 χρόνια κάθειρξη έως ισόβια για την πιθανολογούμενη συμμετοχή τους στην Ένωση Συλλόγων του Κουρδιστάν (KCK), που θεωρείται από την εισαγγελία ως τρομοκρατική οργάνωση, αστικό σκέλος των ένοπλων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο μελέτησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το KCK στρατολογούσε μαχητές για το PKK, λάμβανε όλες τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως η επιλογή των Κούρδων υποψηφίων για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές, αποσπούσε κεφάλαια από τις τοπικές διοικήσεις που ελέγχονταν από τους Κούρδους, και οργάνωνε βίαιες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα κύρια κουρδικά πολιτικά κόμματα ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του KCK και η οργάνωση ήταν τόσο ισχυρή, που επέβαλε κυρώσεις σε εκείνους που δεν υπάκουσαν τις διαταγές της.

Περίπου 130 Kούρδοι αντάρτες νεκροί από τον Μάρτιο

Ads

Περίπου 130 Kούρδοι αντάρτες έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο στη διάρκεια επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην Τουρκία και το Ιράκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού στρατού

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Φάχρι Κιρ δήλωσε πως «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε μετά την αεροπορική επιδρομή της 20ής Μαΐου σε βάσεις των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 αντάρτες». Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατηγό, από τις αρχές Μαρτίου, περίπου 30 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στην Τουρκία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Συνεπώς, περίπου 130 Κούρδοι αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους τέσσερις μήνες», κατέληξε.