Ξεκίνησαν σήμερα διαβουλεύσεις, κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, στην Τουρκία, αναφορικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του κεντρικού κράτους.

Ads

«Φαίνεται δύσκολο να προχωρήσουμε στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το σημερινό σύνταγμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσισέκ.

Το κυβερνών κόμμα, προγραμματίζει στη διάρκεια της εβδομάδας συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ώστε να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της αναθεώρησης, η οποία στοχεύει στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Όλος ο κόσμος δέχεται ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα» είναι η επίσημη θέση του κόμματος του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και το AKP διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την ψήφιση των τροπολογιών. Σε περίπτωση αποτυχίας της ψήφισης στο κοινοβούλιο, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Ads

Το σχέδιο αναθεώρησης, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο ως το τέλος του μήνα και προβλέπει κυρίως την αλλαγή του τρόπου διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών, μέτρα που θα καθιστούν πιο δύσκολη τη διάλυση των κομμάτων, αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για τη δίωξη των πρωτεργατών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, αλλά και βελτιώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο πάντως να υπερψηφιστεί το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή καθώς μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση το έχει καταγγείλει : «Οι ανησυχίες του AKP μήπως κάποια ημέρα διαλυθεί και δει στελέχη του στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το κόμμα προετοιμάζει μια τέτοια αναθεώρηση» δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει το σχέδιο.