Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο από τις τουρκικές αρχές ενός εκ των μεγαλύτερων φιλοκουρδικών τηλεοπτικών δικτύων.

Ads

«Δεν μπορούν να κλείσουν το IMCTV» και «όλοι μαζί εναντίον του φασισμού» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Σημειώνεται πως το IMCTV δεν είναι το μόνο φιλοκουρδικό κανάλι που έχει κλείσει το τελευταίο καιρό. Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει την εκπομπή συνολικά 12 τηλεοπτικών δικτύων με την κατηγορία πως προπαγανδίζουν την απόσχιση και προωθούν τα μηνύματα των «τρομοκρατών», όπως αποκαλούν τους Κούρδους του PKK.

Μάλιστα μεταξύ των καναλιών που έκλεισαν ήταν και το μοναδικό παιδικό κανάλι που μεταδίδει προγράμματα στην κουρδική γλώσσα, το Zarok TV. Πρόκειται για ένα κανάλι που μεταδίδει αποκλειστικά παιδικό πρόγραμμα, όπως Στρουμφάκια, τον Μπόμπ Σφουγγαράκι, τον Γκάρφιλντ κ.α.

Ads

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «δεν θα αναγκάσετε ποτέ τον ελεύθερο τύπο να σωπάσει», καταδίκασαν το κλείσιμο του δικτύου IMCTV, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων, τον φεμινισμό και την οικολογία. Το τηλεοπτικό δίκτυο IMCTV, που ιδρύθηκε το 2011, είχε ενημερωθεί την προηγούμενη εβδομάδα για το επικείμενο κλείσιμό του, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία παρατάθηκε χθες Δευτέρα κατά τρεις επιπλέον μήνες αρχής γενομένης από την 19η Οκτωβρίου.

Η τελευταία μετάδοση του IMCTV…