Δώδεκα αστυνομικοί νεκροί, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα Τρίτη, σε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού λεωφορείου στην επαρχία Ινγκντίρ της ανατολικής Τουρκίας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάχθηκε κατά τη διέλευση του αστυνομικού οχήματος από την περιοχή του Αραλίκ, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Ιράν, σύμφωνα με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση σημειώνεται μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους αντάρτες του PKK. Τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα της Δευτέρας θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, δύο ημέρες μετά την ενέδρα κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 Τούρκοι στρατιώτες στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, στην αιματηρότερη επίθεση που σημειώνεται κατά των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον περασμένο Ιούλιο.

Πενήντα τουρκικά μαχητικά συμμετείχαν στους νυκτερινούς βομβαρδισμούς 20 στόχων του PKK, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 35 έως 40 άτομα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι βάσεις του PKK στον Καντίλ, το Χαρκούρκ, το Ζαπ, τη Μετίνα, το Γκάρ και το Μπασιάν δέχθηκαν σφοδρά πυρά, ενώ επλήγη και ομάδα 20-25 μαχητών που διέφευγε από την Τουρκία οπισθοχωρώντας προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Ads

Με δηλώσεις του ενώπιον του Τύπου την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε: «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καθαρίσουν αυτά τα όρη από αυτούς τους ‘τρομοκράτες’. Τελεία και παύλα!» (σημ.: ο όρος ‘τρομοκράτες’ χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για τον χαρακτηρισμό των ανταρτών του PKK).

«Τα βουνά αυτής της χώρας δεν θα εγκαταλειφθούν στους ‘τρομοκράτες’. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους εμποδίσουμε», υπογράμμισε o Νταβούτογλου.

Και πρόσθεσε: «Εάν ορισμένοι θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία σε έναν κύκλο βίας, να γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η ακεραιότητά μας γύρω από την ασφάλεια του έθνους μας».