Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Τουρκίας καθυστερεί την ψηφοφορία επί της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που αναβάλλει την πολυαναμενόμενη -εδώ και 18 μήνες- διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ads

Ο Φουάτ Οκτάι, πρόεδρος της Επιτροπής που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες και πως μπορεί να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα.

«Για να εγκρίνουν όλοι οι νομοθέτες μας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να πειστούν πλήρως. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά στην (επόμενη) συνεδρίαση της επιτροπής μας (για το θέμα», δήλωσε ο Οκτάι, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο Σουηδός πρεσβευτής για να ενημερώσει τους νομοθέτες «αν χρειαστεί».

Ο Ερντογάν καθυστερούσε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι είναι πολύ μαλακή απέναντι στους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Ads

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι προσφορές τους έπρεπε να εγκριθούν και από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να άρει το βέτο, είχε ζητήσει την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του κινήματος FETO – κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Στα τέλη Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεμπλόκαρε την ένταξη του Ελσίνκι, κράτησε όμως τη Στοκχόλμη σε καθεστώς ομηρίας ως διαπραγματευτικό «χαρτί» έναντι των ΗΠΑ, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απόκτηση των μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση του υπάρχοντος τουρκικού στόλου.

*Με πληροφορίες από Reuters