Η Τουρκία αναβάλει επ’ αόριστον έναν νέο γύρο συνομιλιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τις αιτήσεις των σκανδιναβικών γειτόνων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Ads

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία ζήτησε αναβολή της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, μία ημέρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ρητά τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη τις τελευταίες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο ακροδεξιός Δανοσουηδός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, εξοργίζοντας την Άγκυρα, με τον Ερντογάν να δηλώνει χθες, Δευτέρα 23/1, ότι η Σουηδία δεν πρέπει να αναμένει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Τουρκία να μη θέσει εμπόδια στην ένταξη της χώρας.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, σε σημερινές του δηλώσεις εκτίμησε ότι χρειάζεται ένα «τάιμ άουτ δύο εβδομάδων» στις συνομιλίες με την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του αλλά και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι καλό είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί.

Ads

«Χρειάζεται ένα τάιμ άουτ προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε όταν η σκόνη καταλαγιάσει μετά την τρέχουσα κατάσταση. Δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα ακόμη» είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη εξελίξεων με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. 

Nωρίτερα, σε δηλώσεις του στο φινλανδικό δίκτυο ΥLE , άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν εν ευθέτω χρόνω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το Ελσίνκι εξετάσει να προχωρήσει χωρίς τη Στοκχόλμη.