Έξι συλλήψεις, μεταξύ αυτών «οι γονείς, αδέρφια, άλλοι συγγενείς και ο συγκάτοικος» του 22χρονου που δολοφόνησε τον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, στην Άγκυρα, ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε κλιμάκιο 17 ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας ώστε «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου».

Ads

Το ρωσικό υπουργείο Τουρισμού κάλεσε μάλιστα, τους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.

Κανονικά διεξάγεται πάντως στην Μόσχα η προγραμματισμένη τριμερής (Ιράν, Τουρκία, Ρωσία) συνάντηση για το Συριακό.

Νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης Κάρλοφ είχε επαφές με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και «αυτό προδίδει στην τραγωδία εντελώς νέα διάσταση».

Ads

Από τη Μόσχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις δηλώσεις Πούτιν- Ερντογάν για «προβοκάτσια με στόχο τις διμερείς σχέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Τι σηματοδοτούν οι επιθέσεις σε Βερολίνο και Άγκυρα – Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Φίλη

«Οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, τονίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η τουρκική αστυνομία, έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του 22χρονου δράστη, που «δείχνοντας την ταυτότητα του» εισήλθε στην γκαλερί όπου βρισκόταν ο Ρώσος πρέσβης και τον δολοφόνησε εν ψυχρώ, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός.

Σύσσωμος ο κυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας χαρακτηρίζει τον δράστη ως οπαδό του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πάντως καταδικάζει την δολοφονία ως αποτρόπαιο έγκλημα.

Ενότητα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα Ολέγκ Μπρεντίχιν, λιγα λεπτά μετά τη φονική επίθεση κατά του Ρώσου πρεσβευτή.