Με αίμα βάφτηκε η επέτειος 69 χρόνων της νίκης επί του ναζισμού στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 20 φιλορώσοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και αυτονομιστών έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη. Στο μεταξύ, στην Κριμαία μετέβη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης επί των ναζί το 1945 .

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, περίπου 20 «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη. Ο ίδιος πρόσθεσε στη σελίδα του στο Facebook ότι ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν.

Το Russia Today μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών επικαλούμενο δηλώσεις ενός εκπροσώπου των αυτονομιστών. 

Νωρίτερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ άτομα από την πλευρά των φιλορώσων και ότι υπάρχουν και τραυματίες.

image
Φωτογραφία: EPA

Ads

Ουκρανοί αστυνομικοί προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου της αστυνομίας στη Μαριούπολη, όταν δέχτηκαν τα πυρά φιλορώσων, οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax. Το κτίριο στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι τρεις φιλορώσοι σκοτώθηκαν και 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Παράλληλα, πολλά άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.

Κίεβο: Αδυνατούμε να εμποδίσουμε δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, ουκρανοί αξιωματούχοι στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αποσχιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή το δημοψήφισμα για την αυτονομία ή και την απόσχιση των συγκεκριμένων περιφερειών από την Ουκρανία.

Από το γραφείο του δημάρχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί διαθέσιμοι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Στη δήλωση προστίθεται πως, για χάρη της δημόσιας ασφάλειας, δεν θα γίνει προσπάθεια παρεμποδισμού των αυτονομιστών να στήσουν εκλογικά τμήματα σε χώρους όπως σχολεία.