Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί, και 25 τραυματίστηκαν μετά από πλήγμα τριών ρωσικών πυραύλων στο κέντρο της πόλης Βινίτσια, στην κεντρική Ουκρανία, την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Την πληροφορία δίνει η Ουκρανική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων ωστόσο η Ρωσία, αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους.

Ads

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ίχορ Κλιμένκο, επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες, δήλωσε πως οι πύραυλοι έπληξαν ένα συγκρότημα γραφείων και γειτονικά κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, προκαλώντας το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με αποτέλεσμα οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Η πυραυλική επίθεση φαίνεται να έχει πλήξει το κτίριο «House of Officers» στην πλατεία Premehoy, μια αίθουσα συναυλιών που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και οι κάτοικοι λένε ότι χρησιμοποιούνταν για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο περιφερειάρχης, Σέρχι Μπορζοφ, δήλωσε: «Έχουμε αεροπορική επιδρομή στη Βίνιτσα. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Ο αριθμός αξιολογείται», προσθέτοντας ότι πολλοί άλλοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Ads

Σύμφωνα με αναφορές, επτά πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα έπληξαν την πόλη, με τους τέσσερις να αναχαιτίζονται από την ουκρανική αεροπορική άμυνα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τη ρωσική πυραυλική επίθεση στη Βίνιτσια, γράφοντας στο Twitter: «Τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επιχειρηματικό κέντρο στην πόλη Βινίτσια. Υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ αμάχων. Η Ουκρανία έχει ήδη δεχτεί σχεδόν 3.000 πυραυλικές επιθέσεις. Η προμήθεια επαρκούς ποσότητας δυτικών αντιπυραυλικών συστημάτων έχει καθυστερήσει πολύ».

«Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί», έγραψε ο Ουκρανός προέδρος Βολοντίμρ Ζελένσι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Κάθε μέρα, η Ρωσία σκοτώνει τον άμαχο πληθυσμό, σκοτώνει παιδιά από την Ουκρανία, κατευθύνει ρουκέτες σε πολιτικούς στόχους. Εκεί που δεν υπάρχει τίποτα στρατιωτικό. Τι είναι αυτό, αν όχι μια ανοιχτή τρομοκρατική ενέργεια;», συνέχισε. «Απάνθρωποι. Μια χώρα δολοφόνος, τρομοκρατική χώρα», πρόσθεσε.