Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Ναβάρα και στη Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία κατά της ΕΤΑ. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση μετά την ανακοίνωση της μόνιμης εκεχειρίας από την ΕΤΑ.

Ads

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή του δικαστή Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ο οποίος ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο γιος του Βάσκου αυτονομιστή πολιτικού Τσελούι Μορένο, πρώην ηγέτη του κόμματος Μπατατσούνα, το οποίο απαγορεύθηκε επειδή θεωρήθηκε πολιτική «βιτρίνα» της ΕΤΑ.

Τα περισσότερα άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Παμπλόνα, ενώ συλλήψεις έγιναν στις Βιγιάβα, Ετσάρι, Αρανάτς, Μπουρλάντα και Μπαραναΐν. Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη ριζοσπαστική οργάνωση Ekin και προσπάθεια ανασύστασής της – είχε διαλυθεί το Σεπτέμβριο – η οποία κατά την κυβέρνηση θεωρείται σύμμαχος της ΕΤΑ. Επιπλέον κάποιοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Askatazuna, η οποία θεωρείται και αυτή σύμμαχος της ΕΤΑ. Συνελήφθησαν επίσης τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για προσφορά υποστήριξης στην ΕΤΑ σε τομείς πληροφορικής και προπαγάνδας.