Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 108 τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν σήμερα ένοπλοι σε δυο τζαμιά της μουσουλμανικής μειονότητας των Αχμάντι στη Λαχώρη.

Ads

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ένοπλοι εισέβαλαν στα τζαμιά στις συνοικίες Μόντελ Τάουν και Γκάρντι Σάχου μετά το πέρας της προσευχής και άνοιξαν πυρ ενώ έριξαν και χειροβομβίδες, εντός αυτών.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές ασφαλείας ένας ένοπλος συνελήφθη και ένας σκοτώθηκε στο δεύτερο τζαμί το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Μόντελ Τάουν.

Η μουσουλμανική αίρεση των Αχμάντι ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το Πακιστάν είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που έχει χαρακτηρίσει τους Αχμάντι μη μουσουλμάνους.

Ads

Μια οργάνωση που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και την αλ- Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Η Λαχόρη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του Πακιστάν με πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 400 επιθέσεις-αυτοκτονίας, κυρίως από Ταλιμπάν που είναι σύμμαχοι της Αλ Κάϊντα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα. Ορισμένες από τις επιθέσεις αυτές είχαν στόχο κοινότητες μειονοτήτων στο Πακιστάν, κυρίως σιιτών, αλλά και κοινότητες της μειονότητας Αχμάντι που σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται από καιρό διώξεις.