«Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είναι στη Βρετανία και δεν επιθυμεί πλέον να συνεργαστεί με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι» ανέφερε ανακοίνωση το υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας. Εν τω μεταξύ οι αντάρτες που είναι σαφώς υποδεέστερα εξοπλισμένοι από το στρατό του Καντάφι χάνουν πόλεις που μέχρι πρότινος είχαν υπό τον έλεγχό τους ενώ έγινε γνωστό πως ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστική συμφωνία για την παροχή βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς. Παράλληλα, το Βατικανό σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι από τις αεροπορικές επιδρομές των Δυτικών στην Τρίπολη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άμαχοι.

Ads

Μετά την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης έφυγε από την χώρα με προορισμό την Τυνησία και στην συνέχεια αφίχθη στο αεροδρόμιο Φάρνμπορο, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση ενώ η Βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει όλους τους υψηλόβαθμους από το περιβάλλον του Καντάφι που το επιθυμούν, να τον εγκαταλείψουν.

Ο Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των στενών συνεργατών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, φέρεται να έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, από τη βρετανική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του καθεστώτος Καντάφι είχε νωρίτερα διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, της Λιβύης, στη Βρετανία είχε διπλωματικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο Μούσα Κούσα «είναι σε ασφαλές μέρος» και βρετανοί αξιωματούχοι έχουν συνομιλίες μαζί του. «Δεν θα έχει ασυλία από τη βρετανική δικαιοσύνη ούτε από τη διεθνή δικαιοσύνη», τόνισε ο Ουίλιαμ Χέιγκ για τον Κούσα. «Η παραίτηση του Κούσα δείχνει ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είναι διχασμένο και καταρρέει εκ των έσω», τόνισε ο Χέιγκ και πρόσθεσε πως «ο Καντάφι πρέπει να αναρωτηθεί ποιος θα είναι ο επόμενος που θα τον εγκαταλείψει».

Ads

Νωρίτερα ο Ουίλιαμ Χέιγκ,ανακοίνωσε ότι απελάθηκαν 5 Λίβυοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού ακολούθου, καθώς όπως τόνισε «αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας».

Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ ανέλαβε σήμερα τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη. Υπό την αρχή του μεγάλου συμμαχικού γενικού επιτελείου στην Ευρώπη, στο Μονς, στο νότιο Βέλγιο, η επιχείρηση στη Λιβύη διοικείται από το περιφερειακό κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, και τον καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.

Μυστική συμφωνία Ομπάμα και πράκτορες της CIA

Ο Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε μυστική συμφωνία που επιτρέπει την μυστική παροχή βοήθειας στους επαναστάτες της Λιβύης, μεταδίδει το Reuters ωστόσο πηγές από τη CIA και το Λευκό Οίκο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πράκτορες της CIA και βρετανοί πράκτορες έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να έρθουν σε επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη” με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Υποχωρούν οι αντάρτες

Σε πλήρη υποχώρηση βρίσκονται οι αντάρτες που μάχονται τις δυνάμεις του Καντάφι από πόλεις που μέχρι πρότινος είχαν υπό τον έλεγχό τους. Οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία έχασαν τον έλεγχο των πόλεων Ρας Λανούφ και τη γειτονική Μπιν Τζαουάντ. Πολλοί αντικαθεστωτικοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Μπρέγκα και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να πολεμούν με τα στρατεύματα του Μουάμαρ Καντάφι για τον έλεγχο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η Μισράτα στα δυτικά της Λιβύης βρίσκεται σε πολιορκία από τις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης. Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί αντάρτες καταφεύγουν στην Αζνταμπίγια και άλλοι πηγαίνουν ακόμη πιο ανατολικά προς στη Βεγγάζη.

Ο Σουλεΐμαν Μαχμούντ, ο δεύτερος στην ιεραρχία των ανταρτών δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο πως οι αντάρτες χρειάζονται χρόνο, υπομονή, όπλα και βοήθεια για να μπορέσουν να οργανωθούν. Επίσης ανέφερε ότι «αντιπροσωπείες» από ξένα κράτη βρίσκονται στη χώρα και βοηθούν τους αντάρτες στην οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών στην Τρίπολη. «Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης», δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης. «Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων», δήλωσε στο Fides, το πρακτορείο ειδήσεων της ιεραποστολικής υπηρεσίας του Βατικανού.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «οι αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τις δυτικές αεροπορικές επιδρομές
στη λιβυκή πρωτεύουσα ερευνώνται, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τέτοιες αναφορές».

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι ότι τοποθετούν νάρκες σε διάφορα σημεία και ειδικότερα στα περίχωρα της Αζνταμπίγια.

Το Παρίσι, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δηλώνουν από την Τρίτη ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οπλίσουν τους Λίβυους εξεγερμένους, μια πρόταση που απορρίπτεται από πολλές χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, όπως η Νορβηγία, η Δανία ή το Βέλγιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν αντιτάχθηκε σήμερα στην ιδέα να εξοπλιστούν οι Λίβυοι εξεγερμένοι, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά «για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να οπλίσει το λαό». «Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό, όχι για να οπλίσουμε το λαό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη. «Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, και ομιλώ εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή ενός εμπάργκο στα όπλα και ο ξεκάθαρος στόχος ενός εμπάργκο στα όπλα είναι να σταματήσει η είσοδος όπλων στη χώρα», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Επιπλέον, ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ, ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη. Τα ΗΑΕ έχουν ήδη στείλει πολεμικά αεροσκάφη στις αεροπορικές βάσεις της συμμαχίας στη Μεσόγειο ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να επιβάλουν την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη. «Το λιβυκό ζήτημα είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα με στόχο την προστασία των πολιτών και τίποτα άλλο. Επομένως είναι ο λιβυκός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera ο ηγέτης του Κατάρ, εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι. Σημειώνεται ότι το Κατάρ είναι το μοναδικό αραβικό κράτος που έχει αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς.

Η Τυνησία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι

Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και sτην οικογένειά του, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Καΐντ Σεμπσί. Ο ίδιος εξήγησε για αυτήν την απόφαση: «Ηταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε». Σε συνέντευξη προς όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του, ο πρόεδρος της Τυνησίας, δήλωσε: «Δεν διστάσαμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση».

Κυβερνητική πηγή, είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα, ότι υπήρχαν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια του Καντάφι. Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης της Τυνησίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Λιβύη έχει πληθώρα επενδύσεων στην Τυνησία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων, αλλά και σημαντική συμμετοχή σε εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου.