Τουλάχιστον 303 άμαχοι πολίτες, εκ των οποίων 235 γυναίκες, έπεσαν θύματα βιασμού από αντάρτες στο σπαραζόμενο από εμφύλιες διαμάχες Κονγκό, το διάστημα από τα τέλη Ιουλίου έως και τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ads

«Τουλάχιστον 303 πολίτες έπεσαν θύματα βιασμού, μεταξύ των οποίων 235 γυναίκες, 13 άνδρες, 52 κορίτσια και τρία αγόρια», αναφέρεται στην έκθεση στην οποία υπογραμμίζεται ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία στα τέλη Αυγούστου «τουλάχιστον 104 άνθρωποι έπεσαν θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης» στην επαρχία Κίβου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Η προκαταρκτική έκθεση αναφέρει ότι “οι κατά συρροήν αυτοί φρικιαστικοί βιασμοί και οι άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από ένοπλες οργανώσεις“, σημειώθηκαν στην περιοχή Ουαλικάλε στο διάστημα από τις 30 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου. Η έκθεση αποδίδει τους βιασμούς στους αντάρτες Χούτου των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την απελευθέρωση της Ρουάντας, στις τοπικές πολιτοφυλακές Μάι-Μάι, και σε “στοιχεία του Συνταγματάρχη Εμανουέλ Νσενκιγιούμβα” (συνταγματάρχης από το Κονγκό που προσχώρησε στις τάξεις των ανταρτών στις αρχές του 2010).

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ατούλ Χάρε, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, μιλώντας στις 7 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον 242 γυναίκες είχαν πέσει θύματα βιασμού σε 13 χωριά του Βορείου-Κίβου. Ο Χάρε είχε πει ακόμα ότι περίπου 260 επιπλέον βιασμοί γυναικών και παιδιών, ορισμένα από τα οποία ήταν ηλικίας κάτω των επτά ετών, σημειώθηκαν τον Αύγουστο σε άλλα χωριά του Βορείου-Κίβου και του Νοτίου-Κίβου, ανεβάζοντας σε άνω των 500 τον αριθμό των βιασμών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ αναγνώρισε πως «αποτύχαμε απέναντι στα θύματα του βιασμού» στο Κονγκό.