Αξιωματούχοι της Τόνγκα επιβεβαίωσαν σήμερα πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai που σημειώθηκε το Σάββατο στον Ειρηνικό, την ώρα που τα σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δεν έχουν ξεπεραστεί.

Ads

Ο πρώτος θάνατος που γνωστοποιήθηκε αρχικά, ήταν της Άντζελα Γκλόβερ, μιας 50χρονης η οποία σκοτώθηκε στο τσουνάμι καθώς προσπαθούσε να σώσει σκύλους, σε ένα καταφύγιο που είχε δημιουργήσει με τον σύζυγό της.

Το πολεμικό ναυτικό της Τόνγκα έχει αναφέρει ότι στην περιοχή αυτή τα κύματα από το τσουνάμι εκτιμάται ότι έφτασαν τα 5 με 10 μέτρα ύψος, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Η κυβέρνηση σε δήλωσή της, ανέφερε πως «οι παροχές νερού έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την ηφαιστειακή τέφρα». Μάλιστα, εξαιτίας της τέφρας αντιμετωπίζει πρόβλημα ο τομέας των μεταφορών, τόσο των θαλάσσιων όσο και των αεροπορικών, καθώς οι αποβάθρες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και οι διάδρομοι είναι καλυμμένοι. Όπως είναι λογικό, οι πτήσεις έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

Ads

Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουααμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν χθες Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Το Ocha επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.

Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Τα υψηλά κύματα που προκάλεσε η έκρηξη μάλιστα έφτασαν μέχρι το Περού, με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να πνιγούν, ενώ η χώρα ανέφερε επίσης ότι δημιουργήθηκε μια πετρελαιοκηλίδα, έπειτα από το ταρακούνημα ενός πλοίου εξαιτίας των κυμάτων.

Επίσης, σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν και σε άλλα νησιά της περιοχής, όπως τα νησιά Μάνγκο και Ατάτα. Τα συγκεκριμένα νησιά απέχουν 70 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το ηφαίστειο, η έκρηξη του οποίου το Σάββατο προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Ατάτα έχει πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπους και το Μάνγκο περίπου 50.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κύματα πιθανόν διέτρεξαν το Ατάτα από τη μία πλευρά ως την άλλη», σημείωσε ο Τουιχαλανγίνγκιε, διπλωμάτης, δεύτερος στην ιεραρχία στη διπλωματική αποστολή της Τόνγκα στην Αυστραλία, ο Κέρτις Τουιχαλανγίνγκιε.

Ο επίσημος αριθμός τραυματισμών και ζημιών παραμένει ασαφής, καθώς το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού παρέμεινε αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο μετά την αποκοπή του κύριου υποθαλάσσιου καλωδίου τηλεπικοινωνίας, η επισκευή του οποίου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

«Δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες που να υποδηλώνουν… σημαντικές απώλειες, αν και, όπως θα καταλάβατε, οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι σχετικά αποσπασματικές», δήλωσε ο Υπουργός της Αυστραλίας για τον Ειρηνικό Ζεντ Σεσέλια στην εκπομπή Nine Today την Tρίτη, ενώ τόνισε ότι η αποκατάσταση του αεροδρομίου παραμένει προτεραιότητα.

Εικόνες από την Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας

«Ανησυχητικές» εικόνες που τράβηξε αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ένα ολόκληρο χωριό στο νησί Μάνγκο να έχει καταστραφεί και πολλά κτίρια να έχουν εξαφανιστεί στο γειτονικό νησί Ατάτα, εξήγησε ο Τουιχαλανγίνγκιε.

Οι 40 εικόνες που τράβηξε η Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας και οι οποίες αναρτήθηκαν ανεπισήμως σε σελίδα στο Facebook επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του Τουιχαλανγίνγκιε, ενώ δείχνουν μουσαμάδες να χρησιμοποιούνται για καταφύγιο στο νησί Μάνγκο, κατεστραμμένα κτίρια και περιοχές καλυμμένες με στάχτη.

image

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού αποτελείται από 176 νησιά, εκ των οποίων τα 36 είναι ακατοίκητα, και έχει πληθυσμό περίπου 104.494 ανθρώπους.

Σήμερα η Νεοζηλανδή υπουργός Εξωτερικών Νανάια Μαχούτα δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να πετάξει για την Τόνγκα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων δοχείων με πόσιμο νερό, γεννήτριες και κυτία υγιεινής. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αναχωρήσει προτού καθαρίσει ο διάδρομος του αεροδρομίου Νουκουαλόφα.

image

Παράλληλα η Μαχούτα εξήγησε ότι δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ένα ελικόπτερο θα σταλούν στην Τόνγκα, Ωστόσο τα πλοία χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν εκεί.

«Το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη φάση», τόνισε η υπουργός.