Συγκλονίζει η ιστορία του Αμερικανού βετεράνου του πολέμου στο Ιράκ Τόμας Γιανγκ. Ο Γιανγκ σε ηλικία 33 ετών αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν, διακόπτοντας τη λήψη τροφής και φαρμάκων που τον κρατάνε στη ζωή, αναφέρει σε άρθρο του το Democracy Now. Σε επιστολή του ο Γιανγκ επικρίνει τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον πρώην υπουργό Άμυνας Ντικ Τσένι για την πολιτική τους στο Ιράκ. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ads

 
Η τραγωδία του Γιανγκ ξεκινάει το 2001, όταν δυο μέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αποφασίζει να καταταγεί στον αμερικάνικο στρατό. Η ομιλία του προέδρου Μπους από το Σημείο Μηδέν, κατά την οποία δεσμεύτηκε να κυνηγήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης, ήταν αυτή που τον παρακίνησε να καταταγεί, παραδέχεται ο ίδιος.
 
Ήθελε να πάει στο Αφγανιστάν, αλλά στάλθηκε στο Ιράκ. Την 5η μέρα της παραμονής του στο Ιράκ, στις 4 Απριλίου 2004, η μονάδα του Τόμας δέχτηκε επίθεση στην πόλη Σαντρ. Από τότε δεν μπόρεσε να ξαναπερπατήσει. Αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, επέστρεψε σπίτι του και έγινε ενεργό μέλος των Βετεράνων του Ιράκ Ενάντια στον Πόλεμο.
 
Η ιστορία του, μάλιστα,  έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Body of War» από τον θρυλικό τηλεπαρουσιαστή Φιλ Ντόναχιου και την σκηνοθέτη Έλεν Σπίρο, το οποίο απέσπασε πολλά βραβεία, το 2007. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά την πορεία του Τόμας, από την αποθεραπεία του και τη μάχη που έδωσε με τα προβλήματα υγείας του μέχρι την πολιτική του αφύπνιση που τον ώθησε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ.


 
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή του Democracy Now για τον Τόμας Γιανγκ

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Γιανγκ «πάγωσε» το κοινό που είχε μαζευτεί να παρακολουθήσει την ταινία, όταν έκανε με μια παρέμβαση μέσω Skype ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει να τρέφεται και να παίρνει την φαρμακευτική αγωγή του (ουσίες που του χορηγούνται με ένα σωληνάκι σε υγρή μορφή), γεγονός που θα οδηγήσει σταδιακά στο θάνατό του, το Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, όπως υπολογίζεται.
 
Ο ίδιος ο Γιανγκ στη συνέντευξή του στο Democracy Now τόνισε ότι η αιτία που πήρε αυτή την απόφαση ήταν τα συνεχή προβλήματα που του προκαλούσαν τα τραύματά του, πράγμα που τον ανάγκαζε να μπαινοβγαίνει πολύ συχνά σε νοσοκομεία. «…Απ’ τη μία είχα κουραστεί πάρα πολύ από την κατάστασή μου κι απ’ την άλλη δεν ήθελα να δω το σώμα μου να μαραζώνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός βετεράνος, με αφορμή την 10η επέτειο από την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ, δημοσίευσε στο site Truthdig.com την επιστολή του με τίτλο «Το τελευταίο γράμμα: Ένα μήνυμα στον Τζορτζ Μπους Τζ. και στον Ντικ Τσέινι από έναν ετοιμοθάνατο βετεράνο».
 
Στο γράμμα του, το οποίο αποτελεί ένα δριμύ «κατηγορώ» προς τον Αμερικάνο πρώην πρόεδρο,
τον Ντικ Τσέινι και την πολιτική τους, ο 33χρονος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπορεί να αποφεύγετε τη δικαιοσύνη, αλλά στα μάτια μας είστε, μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, ένοχοι για φοβερά εγκλήματα πολέμου, για λεηλασία και τέλος, για δολοφονία. Δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί νεαροί Αμερικάνοι, που τους κλέψατε το μέλλον τους».
 
Ολόκληρο το γράμμα του Τόμας Γιανγκ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: https://www.truthdig.com/dig/item/the_last_letter_20130318/
 
Ο Τόμας παντρεύτηκε πέρσι την σύντροφό του τα τελευταία 5 χρόνια, Κλώντια Κουεγιάρ. Εκείνη σχολίασε σχετικά με την απόφαση του Τόμας: «Είναι συναισθηματικά δυσβάσταχτη. Αλλά, απ’ την άλλη, είναι αδύνατο να περιγράψεις με λόγια πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις τον άνθρωπο που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο να υποφέρει απερίγραπτα κάθε μέρα».
 
Ο Φιλ Ντόναχιου με τη σειρά του δήλωσε στο Democracy Now ότι καταλαβαίνει την απόφαση του Τόμας. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με τον Τόμας είναι ότι θέλει να η ζωή του να γίνει μία δήλωση. Θέλει να τονίσει κάτι. Και τον θαυμάζω τόσο πολύ γι’ αυτό. Γιατί πρόκειται για μια τρομερά ασυνήθιστη πράξη κουράγιου», σημείωσε.
 
Ο Τόμας Γιανγκ δεν αποκλείει κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασκεφτεί την απόφασή του αν τα πράγματα καλυτερέψουν. Αυτή τη στιγμή, όμως, δηλώνει αποφασισμένος να τηρήσει την απόφασή του με κάθε κόστος.
 
Πηγή: Democracy Now