Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf αποκάλυπτε την Τετάρτη ότι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού σχεδίαζαν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, το 2003, για να ρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Σήμερα, το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό στρατιωτικών σεμιναρίων και ασκήσεων σχετικά με σχέδια δημιουργίας κλίματος χάους εντός της Τουρκίας και κλίματος έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα και το βαφτίζει «σεμινάριο».

Ads

Το επιτελείο χαρακτηρίζει απαράδεκτους τους «ισχυρισμούς» της εφημερίδας, αλλά τονίζει ότι το «επιχειρησιακό σχέδιο» στο οποίο αναφερόταν η εφημερίδα, είναι πραγματικότητα.

Η εφημερίδα είχε γράψει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανατροπή της κυβέρνησης, ανώτατοι αξιωματικοί είχαν καταρτίσει σχέδια για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Επικαλείται άκρως απόρρητα έγγραφα από τον Φεβρουάριο του 2003, σύμφωνα με τα οποία οι συνωμότες σκόπευαν να προκαλέσουν σύγκρουση πάνω από το Αιγαίο. Το σχέδιο προέβλεπε την “ελεγχόμενη” αύξηση της επιθετικότητας των Τούρκων πιλότων και την αύξηση των παρενοχλήσεων ελληνικών πτήσεων. Ανεπισήμως, θα ανακοινωνόταν στους χειριστές ότι θα μπορούσαν ακόμη να ανοίξουν και πυρ, στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας.

Στην περίπτωση, όμως, που αποτύγχανε το σχέδιο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, είχε προβλεφθεί προβοκάτσια, με την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού, «σε κατάλληλο χώρο και χρόνο» από πιλότο ειδικού σμήνους που θα μετείχε στη συνωμοσία. Στα τουρκικά ΜΜΕ θα διοχετεύονταν επικριτικά σχόλια και δημοσιεύματα για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα κατηγορούταν για ανικανότητα, με σκοπό την εξώθησή της σε παραίτηση. Απώτερος στόχος του σχεδίου ήταν η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Το σχέδιο προέβλεπε ακόμη αύξηση της έντασης στη Θράκη, αλλά και αεροπορικές επιδείξεις, στη διάρκεια των οποίων θα μοιράζονταν δώρα στα παιδιά, για να αυξηθεί η συμπάθεια του τουρκικού λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εφημερίδα Taraf αναφέρει ότι στη συνωμοσία εμπλέκονται τουλάχιστον 162 αξιωματικοί,από τους οποίους οι 29 ήταν ανώτατοι.

Ads

Στην ανακοίνωση του ΓΕΣ γίνεται λόγος για «διάφορους ισχυρισμούς και σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με το Σεμινάριο Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 εκ μέρους της Α΄ Στρατιάς» και υπογραμμίζεται ότι το «Σεμινάριο» αυτό, «περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Ασκήσεων της περιόδου 2003-2006 του γενικού Επιτελείου». Αναφέρεται επίσης ότι «σκοπός του Σεμιναρίου Σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη των Επιχειρησιακών Σχεδίων που ετοιμάζονται σχετικά με την εξωτερική απειλή και η διασφάλιση της εκπαίδευσης του σχετικού προσωπικού. Το Σεμινάριο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο σεναρίου το οποίο περιλάμβανε περίοδο συνεχώς αυξανόμενης έντασης». Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το Σεμινάριο «ασχολήθηκε και με θέματα στρατιωτικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις πολέμου ή σε περιπτώσεις εμφάνισης καταστάσεων όπου ο πόλεμος καθίσταται αναγκαίος». Το επιτελείο αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κάποιος που διαθέτει νου και συνείδηση, τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σχετικά με το Σχέδιο αυτό».

Ωστόσο, η εφημερίδα σήμερα επανέρχεται και αποκαλύπτει τα ονόματα των 36 δημοσιογράφων που σύμφωνα με τα σχέδια αυτά θα συλλαμβάνονταν μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Μεταξύ τους υπάρχουν γνωστά ονόματα, όπως του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ που δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σενάρια προέβλεπαν τη σύλληψη συνολικά 200.000 ατόμων. ‘Όλα αυτά, για την αντιμετώπιση της «εσωτερικής απειλής» που σύμφωνα με τα σχέδια ήταν ο ισλαμικός αναχρονισμός.