Αρχαία γραπτά που βρίσκονται στο Timbuktu του Mali, και αποδεικνύουν την ύπαρξη γραπτής ιστορίας η οποία έχει αγνοηθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, κινδυνεύουν να χαθούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για την συντήρησή τους.

Ads

Ο Ahmed Saloum Boularaf διαφυλάττει έναν δερματόδετο τόμο που η χρονολόγησή του εντοπίζεται στον 13ο αιώνα και περιλαμβάνει μία ποιητική απόδοση της ζωής του Προφήτη Μωάμεθ, γραμμένη με την δαντελωτή αραβική τεχνοτροπία, ενός Αφρικανού δασκάλου.

Όπως τα περισσότερα από τα 1.700 χειρόγραφα αρχαίων κειμένων ιατρικής, ιστορίας, αστρονομίας και μαθηματικών που συνθέτουν την ιδιωτική βιβλιοθήκη του κ.Boularaf, και αυτό είναι έτοιμο να διαλυθεί καταδικάζοντας ίσως στην ανυπαρξία την γνώση που περιέχει.

«Για τους Αφρικανούς αυτό αποτελεί έναν θησαυρό του πολιτισμού μας και το σπίτι μου είναι ανοιχτό στους ερευνητές όλου του κόσμου», λέει ο κ.Boularaf. Ο παππούς του είχε την ιδέα να αντιγράψουν τα χειρόγραφα πριν χαθούν.

Ads

Το Timbuktu μπορεί να ιδωθεί είτε ως το τέρμα του κόσμου είτε ως το πρώτο σημάδι πολιτισμού, αν έρχεσαι από την έρημο. Κάποτε ήταν μία σημαντική πόλη εμπορίου, ένα σημείο συνάντησης πολιτισμών καθώς από εκεί περνούσαν όλα τα καραβάνια που διέσχιζαν την Σαχάρα για να εμπορευτούν αλάτι σε αντάλλαγμα χρυσού ή σκλάβων. Κατά ακολουθία, από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα, ήταν μία διεθνής πόλη με μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι επιστήμονες του Timbuktu θεωρούσαν ότι η γη είναι στρογγυλή, όταν κάποιοι Ευρωπαίοι ναυτικοί φοβούνταν μην πέσουν από την άκρη της γης.

Ο Sidi Mohamed Ould Youba, διευθυντής του Ινστιτούτου Ahmed Baba, υποστηρίζει ότι τα χειρόγραφα που προσπαθούν με προσήλωση να κρατήσουν στη ζωή, άλλαξαν εντελώς τον τρόπο που σκέφτονταν για την Αφρική και τους εαυτούς τους. Χαρακτηριστικά λέει ότι ενώ οι Ευρωπαίοι μας μιλούν για σωστή διακυβέρνηση, εδώ έχουμε γράψει για αυτήν ήδη από τον 16ο αιώνα.

Κανείς δεν ξέρει πόσα χειρόγραφα έχουν πεταχτεί, αλλά χιλιάδες έχουν αναγνωρισθεί και κάποια έχουν συντηρηθεί ή επισκευασθεί από τους έμπειρους Μαλινέζους τεχνίτες, με την βοήθεια των χορηγιών που δίνουν Δυτικά, Μεσανατολικά και Αφρικανικά ιδρύματα.

Για κάποιους Αφρικανούς ηγέτες, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, το πλούσιο παρελθόν του Timbuktu είναι ένα σύμβολο της ιστορίας της Αφρικής και της δυνατότητας της Αφρικής να ορίσει την μοίρα της. Τα χειρόγραφα δείχνουν ότι υπήρξαν άνθρωποι που σπούδασαν αστρονομία, ιατρική και άλλα και έτσι καταργείται η πεποίθηση πολλών Αφρικανών ότι δεν έχουν προφορική ιστορία.

Πηγή: csmonitor