Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα εξετάσει σήμερα το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, στο οποίο, έπειτα από αναθεώρηση, συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Ads

Το σχέδιο ψηφίσματος θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς. Με το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα 22 που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο και τα πέντε που δεν το έχουν αναγνωρίσει, οπότε εκπληρώθηκαν οι όροι για ομόφωνη υιοθέτηση του κειμένου χωρίς ψηφοφορία.

Στο κείμενο, στο οποίο η Σερβία κατέληξε ύστερα από πολυήμερες διπλωματικές επαφές με την Ε.Ε., ζητείται διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας για το ζήτημα του Κοσόβου και η Σερβία αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Με την υιοθέτηση του κειμένου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα χαιρετίσει την «ετοιμότητα της Ε.Ε. να διευκολύνει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου”.

«Η διαδικασία του διαλόγου αυτή καθ’ αυτή είναι παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Ο διάλογος αυτός θα έχει στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας, την επίτευξη προόδου στην πορεία προς την Ε.Ε. και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος.

Ads

Το κείμενο αποτελεί συμβιβασμό, στον οποίο κατέληξε η Σερβία σε συνεργασία με την Ε.Ε. και είναι σε πλήρη αρμονία με την απόφαση της Βουλής της Σερβίας της 26ης Ιουλίου του 2010. Η έκκληση για διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας είναι σύμφωνη με τη θεμελιώδη θέση της Σερβίας, ότι μόνο με διαπραγμάτευση μπορεί να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσόβου, η οποία θα επικυρωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούκ» (Tanjug).

Η ύπατη εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, χαιρέτισε τη συμφωνία με τη Σερβία για το σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο.

«Χαιρετίζω θερμά τη δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς για τα επόμενα βήματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το σχέδιο ψηφίσματος προτείνεται από 28 ευρωπαϊκές χώρες, τη Σερβία και τις 27 χώρες – μέλη της Ένωσης. Εργαστήκαμε από κοινού και το αποτέλεσμα είναι έκφραση της κοινής προσήλωσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας», δήλωσε η κ. Άστον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι μετά την απόφαση για το ψήφισμα στη Νέα Υόρκη, είναι σημαντικό να αρχίσει ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας.