Το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία του Γάλλου πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που επιτεύχθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2010 στη Ντοβίλ αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ads

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, την ημέρα εκείνη, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε στον Νικολά Σαρκοζί πως δεν θα δεχόταν επέκταση του σηµερινού προσωρινού ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013. Πρότεινε αντιθέτως μια συμβιβαστική λύση, που περιλάμβανε απόσυρση της πρότασης επιβολής αυτόµατα κυρώσεων στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, έναντι της στήριξης της Γαλλίας στη Γερµανία σχετικά με την πρόταση να συµµετέχουν στο µέλλον οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας κρατών.

Στις 18 Οκτωβρίου συνεδρίαζαν επίσης, στο Λουξεµβούργο οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης για την Ιρλανδία. Ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών διένειμε ένα email που ανέφερε το περίγραµµα της συµφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που αναφώνησε: «Θα καταστρέψετε το ευρώ».

Η Wall Street Journal σημειώνει πως στις αγορές επικράτησε πανικός. Οι επενδυτές άρχισαν να ξεπουλάνε τα οµόλογα της Ιρλανδίας και ο Τρισέ ήταν έξαλλος.

Ads

Στις 9 Νοεµβρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έστειλε ένα αυστηρό µήνυµα του Τρισέ στην Ιρλανδία ότι η τράπεζα ετοιµαζόταν να σταματήσει τη χρηµατοδότηση. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μ. Λένιχαν, παρόλο που επισήµως αρνούνταν ότι θα ζητήσει βοήθεια, στις 14 Νοεµβρίου έστειλε οµάδα στις Βρυξέλλες για συζητήσει τους όρους µιας πιθανής συµφωνίας. ∆ύο ηµέρες µετά το Eurogroup ζήτησε από τον Λένιχαν να δεχτεί τη βοήθεια, αλλά το ∆ουβλίνο προσπάθησε και πάλι να αντισταθεί.

Στις 18 Νοεµβρίου στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν τελεσίγραφο στον Ιρλανδό οµόλογό τους. Εάν η Ιρλανδία δεν έπαιρνε τη βοήθεια, η ΕΚΤ θα σταµατούσε να χρηματοδοτεί την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας. Το ∆ουβλίνο ζήτησε βοήθεια εκείνο το Σαββατοκύριακο και στις 28 Νοεµβρίου η ΕΕ και το ∆ΝΤ ενέκριναν δάνειο 67,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ανησυχώντας ότι είχε διαρρεύσει η συμφωνία, αποφάσισε να συµβιβαστεί και να μην ακολουθήσει τη σκληρή γραµµή του συµφώνου στην Ντοβίλ, γράφει η εφημερίδα.