Στις περικοπές των δημόσιων δαπανών και όχι στην αύξηση της φορολογίας α
βασίζεται το νέο πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας, σύμφωνα με τον έκτακτο προϋπολογισμό που παρουσίασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.

Ads

Ανακοινώνοντας έναν από τους πιο αυστηρούς προϋπολογισμούς, ο υπουργός γνωστοποίησε το πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα 2 χρόνια. Τα 1,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι, ωστόσο, θα λάβουν αύξηση 250 στερλινών.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης αύξηση του ΦΠΑ από 17,5% σε 20% από τις 4 Ιανουαρίου του 2011. Επίσης, περίπου 1.000.000 χαμηλόμισθοι εντάσσονται στο αφορολόγητο, καθώς αυξάνεται κατά 1.000 στερλίνες στις 7.475 στερλίνες.

Επίσης, από τις αρχές του επόμενου έτους, επιβάλλεται στις βρετανικές, αλλά και στις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα φόρος, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 2 δις. στερλινών στο βρετανικό κράτος.

Ads

«Ο προϋπολογισμός μου είναι αυστηρός όμως θα είναι δίκαιος, είναι ένας προϋπολογισμός αναπόφευκτος με δεδομένη της ακαταστασία που έχουμε να τακτοποιήσουμε» δήλωσε ο Όσμπορν. Στόχος των νέων μέτρων είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες (179 δισεκατομμύρια ευρώ) που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015/6, δηλαδή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, με αυτά τα μέτρα «το βάρος θα κατανεμηθεί δίκαια».