Πρόκειται για ένα μυστήριο ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων. Αυτό είναι το ποσό που ξένες τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι έχουν δανείσει σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, τρεις χώρες με τόσο προβληματικές οικονομίες που αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος αυτού του χρέους μπορεί να μην αποπληρωθεί ποτέ. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση των «New York Times», το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς ποιες τράπεζες έχουν δώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα δάνεια.
Ούτε οι επενδυτές, ούτε οι ρυθμιστικές αρχές αλλά ούτε και οι ίδιοι οι τραπεζίτες γνωρίζουν. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, το αποτέλεσμα είναι ότι, όπως γίνεται πάντα στις οικονομικές κρίσεις, η αμφιβολία οδηγεί, περιστασιακά, το ήδη ευάλωτο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης στα όρια διάλυσης.
Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, σε μία ένδειξη του πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες – οι οποίες φαίνεται να «σηκώνουν» περισσότερο από το ήμισυ του χρέους των 2,6 τρισ. δολαρίων – σχεδόν σταμάτησαν να δανείζουν η μία στην άλλη.
Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες πρέπει πλέον να πουν αν εμπλέκονται σε αυτά τα δάνεια. «Αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν γνωρίζει πού συσσωρεύεται ο πραγματικός κίνδυνος», επισημαίνει ο Nicolas Véron,, οικονομολόγος του ερευνητικού οργανισμού Bruegel στις Βρυξέλλες. «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Όσο δεν υπάρχει διαφάνεια, η εμπιστοσύνη δεν θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα», προσθέτει.
Αν και οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν αποκαλύψει σχετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank που ανακοίνωσε πως έχει 500 εκατ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεν υπάρχουν στοιχεία από εκατοντάδες μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα που ειδικεύονται στη χορήγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες που κυριαρχούν στα τραπεζικά συστήματα χωρών όπως Γερμανία και Ισπανία.
Αναλυτές της Royal Bank of Scotland υπολογίζουν ότι από τα 2,2 τρισ. ευρώ που ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλοι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν δανείσει σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, γύρω στα 567 δισ. ευρώ αποτελούνται από κρατικά χρεόγραφα, 534 δισ. ευρώ από δάνεια προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομές και 1 τρισ. ευρώ από δάνεια προς άλλες τράπεζες. Μολονότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, πολύ περισσότερα χρήματα έχει δανειστεί η Ισπανία και ο ιδιωτικός της τομέα, περίπου 1,5 τρισ. ευρώ συγκριτικά με τα 338 δισ. ευρώ της Ελλάδας.
Εντούτοις, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα παρά ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά μ’όλο αυτό τον δανεισμό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 22% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Όσο για την Ελλάδα, το ποιες τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες παραμένει ένα πραγματικό αίνιγμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >