Εξηγήσεις για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το μνημόνιο καλούνται να δώσουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές ο διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, και υπουργοί της κυβέρνησης. Ο κ. Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζουν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τη συμφωνία με την τρόικα.

Ads

Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση για έξι βασικά ζητήματα:

  • Την υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup
  • Τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα για οριστικοποίηση της συμφωνίας.
  • Το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. ΚΥΠΡ
  • Πώς εξελίσσεται η προσπάθεια άρσης των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.
  • Ποιοι και γιατί εξαιρέθηκαν από το κούρεμα καταθέσεων.
  • Το σχέδιο για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι θα ζητηθεί, επίσης, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο κατάλογος με τις εκροές καταθέσεων τις τελευταίες μέρες πριν από το Eurogroup.
 
Θα ζητήσουμε, πρόσθεσε, και εξηγήσεις για τη συμφωνία πώλησης των εργασιών των τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς και για τον περίεργο -όπως τον χαρακτήρισε- τρόπο με τον οποίο ο οίκοι Alvarez & Marsal ερεύνησαν την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, όπως για παράδειγμα, γιατί έχει προστατευθεί η Λαϊκή και έχουν επικεντρωθεί μόνο στην Τράπεζα Κύπρου.
 
Χ.Γεωργιάδης: Σε οριακή κατάσταση η κυπριακή οικονομία
 
Παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τη συμφωνία για το μνημόνιο, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δύσκολη και οριακή την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε μάλιστα ότι τα δημόσια οικονομικά αυτό το μήνα εξαντλούνται.
 
Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε ότι η εξαίρεση άλλων ομάδων καταθετών από τη διαδικασία μετατροπής ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές σε οικονομικούς, λογιστικούς όρους, ενδεχομένως να συνεπάγεται την αύξηση του τελικού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου.
 
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μετά την απόφαση του Εurogroup, έχουν ληφθεί από κοινού με την κυβέρνηση αποφάσεις για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των δημόσιων πόρων καθώς και ορισμένων ομάδων καταθετών, όπως για παράδειγμα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.λπ.
 
Χρυσόστομος: Ετοιμότητα για στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας
 
Εξάλλου, την ετοιμότητά του να στηρίξει την κεφαλαιακή βάση της Ελληνικής Τράπεζας (η Εκκλησία είναι βασικός μέτοχος και διορίζει το συμβούλιό της) για να παραμείνει ένα υγιές τραπεζικό ίδρυμα προς όφελος του λαού, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.
 
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι η Ελληνική Τράπεζα πληροί τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ και μάλιστα με καλύτερους συντελεστές, ενώ συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στην Ελληνική Τράπεζα για να τη στηρίξει και παράλληλα να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.
 
«Είναι σημαντικό» είπε ο κ. Χρυσόστομος «η Ελληνική Τράπεζα να παραμείνει μία τράπεζα ανεπηρέαστη, καθαρή και να συνεχίσει έτσι την πορεία της υπηρετώντας τον λαό μας». Υποστήριξε ότι η Ελληνική Τράπεζα, βάσει στοιχείων, ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε σχέση με την κεφαλαιακή της επάρκεια.
 
«Αλλά, αν η Ελληνική Τράπεζα χρειαστεί οτιδήποτε, ακόμη και ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, έστω κι αν γνωρίζω ότι εμπίπτει του πλαισίου των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙΙ και μάλιστα με συντελεστές πιο πάνω, δηλαδή αντί 8% έχει 8,6%, η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.