Τις σφοδρές αντιδράσεις Αραβικών χωρών προκάλεσε ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ στο Χ, στα Αραβικά, που απεικονίζει βιβλικό χάρτη του Ισραήλ, με τα όρια του εβραϊκού κράτους να εκτείνονται πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό.

Ads

Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτυπώνει τα όρια των Βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας, τα οποία εκτείνονταν σύμφωνα με τις βιβλικές αφηγήσεις σε διάφορες περιοχές ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού.

Ο χάρτης εμφανίστηκε σε καταστήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή, στο σαουδαραβικό κανάλι Al-Arabiya, το Καταριανό Al Jazeera και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή.

Η πλήρης μετάφραση της ανάρτησης

«Γνωρίζατε ότι το Βασίλειο του Ισραήλ υπήρχε πριν από 3000 χρόνια;

Ο πρώτος βασιλιάς που το κυβέρνησε για 40 χρόνια ήταν ο βασιλιάς Σαούλ (1050-1010) π.Χ. Τον ακολούθησε ο βασιλιάς Δαβίδ που το κυβέρνησε για περίπου 40 χρόνια (1010-970) π.Χ. Τον ακολούθησεο βασιλιάς Σολομών που κυβέρνησε επίσης για 40 χρόνια την περίοδο (970-931) π.Χ.

Η βασιλεία των τριών βασιλιάδων διήρκεσε 120 χρόνια, μια σημαντική περίοδος στην ιστορία του Ισραήλ. Τα χρόνια αυτά υπήρξαν μάρτυρες τηςανάπτυξης της εβραϊκής ζωής σε όλους τους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η θρησκεία και η οικονομία.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Σολομώντα, το βασίλειο χωρίστηκε το 931 π.Χ. σε δύο μέρη: το Βασίλειο του Ισραήλ στο βορρά και το Βασίλειο του Ιούδα στο νότο, ύστερα από εσωτερικές συγκρούσεις για τα βαριά φορολογικά βάρη και τις κεντροκρατικές πολιτικές που επέβαλε στις φυλές.

Ο βασιλιάς Ιεροβοάμ, γιος του Νεβάτ, ανέβηκε στο θρόνο του βασιλείου του Ισραήλ στο βορρά (απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα). Ίδρυσε δύο κέντρα λατρείας στο Δαν και στη Βαιθήλ για να καθιερώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα από το βασίλειο του Ροβοάμ, γιου του Σολομώντα, στο νότο, ο οποίος προτίμησε να αυξήσει τους φόρους στον λαό, την ώρα που εκείνος υποφέρει από αυτούς.

Το Βασίλειο του Ισραήλ κυβέρνησε στο βορρά για περίπου 209 χρόνια μέχρι την πτώση του από τους Ασσύριους το 722 π.Χ.

Όσο για το νότιο Βασίλειο του Ιούδα (με πράσινο χρώμα), διήρκεσε περίπου 345 χρόνια μέχρι την πτώση του στα χέρια του Ναβουχοδονόσορα, αυτοκράτορα της Βαβυλώνας, το 568 π.Χ.

Η διαίρεση αυτή οδήγησε σε πολιτικές συγκρούσεις σε όλη την ιστορία του λαού του Ισραήλ και οι επιπτώσεις της συνεχίστηκαν για εκατοντάδες χρόνια.

Ωστόσο, ο εβραϊκός λαός στη διασπορά συνέχισε να προσβλέπει στην αναβίωση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του και στην ανοικοδόμηση του κράτους του, το οποίο ανακηρύχθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1948 για να γίνει η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή

Αντιδράσεις Αραβικών χωρών

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών της Ιορδανίας καταδίκασε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το υπουργείο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους χάρτες της περιοχής που δημοσιεύονται από επίσημους ισραηλινούς λογαριασμούς στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ιστορικοί για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας».

Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου, Sufian Qudah, τόνισε την «απόλυτη απόρριψη αυτών των πολιτικών και προκλητικών δηλώσεων από το βασίλειο που στοχεύουν να αρνηθούν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος τους».

Ο Qudah τόνισε επίσης ότι αυτοί οι «ισχυρισμοί και αυταπάτες που υιοθετούνται και προωθούνται από εξτρεμιστές στην ισραηλινή κυβέρνηση…ενθαρρύνουν τη συνέχιση των κύκλων βίας και συγκρούσεων, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και νόμων».

Κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως αυτές τις προκλητικές ενέργειες και να σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, οι οποίες δεν έχουν θέση παρά μόνο στο μυαλό των εξτρεμιστών και που συμβάλλουν στην πυροδότηση συγκρούσεων και αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Ομοίως, ο Ιορδανός πρόεδρος του κοινοβουλίου Ahmad al-Safadi υποστήριξε ότι οι χάρτες «εκφράζουν μια εγκληματική νοοτροπία και κακόβουλες φιλοδοξίες που δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να γίνουν ανεκτές».

Η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σειρά της αντέδρασε απορρίπτοντας αυτό που ονόμασε «υποτιθέμενους χάρτες του ιστορικού Ισραήλ που περιλαμβάνουν αραβικά εδάφη».

Σε επίσημη δήλωση, ο εκπρόσωπός της Nabil Abu Rudeineh κατήγγειλε τον «υποτιθέμενο χάρτη με ένα σχόλιο που κατασκευάζει μια ισραηλινή ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, σύμφωνα με τους εβραϊκούς ισχυρισμούς».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών ψηφισμάτων νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι εξτρεμιστικές ισραηλινές πολιτικές είναι που πυροδότησε την περιοχή και οδήγησε στους πολέμους που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Κατάρ, που τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να «αντιμετωπίσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στην αραβική γη».