Το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το Κυπριακό ζήτημα λένε οι Τούρκοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην γείτονα χώρα για θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται να αποτελούν οι «διαφορές θρησκείας και ταυτότητας»» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το «Κέντρο Ερευνών και Εφαρμογών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, σε εννιά νομούς της Τουρκίας, στο διάστημα 31 Οκτωβρίου-31 Δεκεμβρίου 2009, με δείγμα 1.032 ατόμων.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τα σημαντικότερα προβλήματα μετά το Κυπριακό (34%), είναι η υφαλοκρηπίδα (26,4%), η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (13,5%) και το θέμα των χωρικών υδάτων (5,9%).

Η Ελλάδα έρχεται στην τέταρτη θέση, στο ερώτημα για την πιο εχθρική προς την Τουρκία χώρα, με ποσοστό 6,1%. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 27.5%, ακολουθεί η Αρμενία με 10.9% και το Ισραήλ με 10.6%. Η Ελλάδα όμως εμφανίζεται και μεταξύ των φιλικών χωρών, με ποσοστό 0.6%, ενώ πρώτο στην κατηγορία αυτή έρχεται το Αζερμπαϊτζάν.

Ads

Το 40,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά όμως τη λύση του Κυπριακού, ενώ το 56% χαρακτηρίζει την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» «αδελφική χώρα που δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλειφθεί». Ένα ποσοστό όμως 14,9% θεωρεί την ΤΔΒΚ «καμπούρα στην πλάτη της Τουρκίας».

Το 65% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.