Ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ κατηγόρησε σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «επιμένει να καταστρέφει κάθε ευκαιρία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων», μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Στέγασης να απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση νέων κατοικιών σε δύο εβραϊκές συνοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ads

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση αυτή και καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να θεωρήσει την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και της ειρηνευτικής διαδικασίας εξαιτίας της εμμονής του Ισραήλ να καταστρέφει κάθε ευκαιρία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ερεκάτ.

Το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή 238 κατοικιών στις εβραϊκές συνοικίες Ραμότ και Πισγκάτ Ζεέβ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο. Είναι η πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών μετά την εκπνοή, στις 26 Φεβρουαρίου, του 10μηνου μορατόριου στην ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς.

Αν και το μερικό πάγωμα στην εποικιστική δραστηριότητα δεν αφορούσε την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αποφύγει τους τελευταίους μήνες να απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για κατασκευή νέων κατοικιών στον αραβικό τομέα της πόλης.

Ads

Έκκληση για άρση των ισραηλινών περιορισμών την εποχή συγκομιδής της ελιάς

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς στην παραγωγή ελαιολάδου στη Δυτική Όχθη, μια κίνηση που θα συνέβαλε στο διπλασιασμό των εσόδων των παλαιστινίων αγροτών.

“Με μικρές επενδύσεις και απλές αλλαγές στις μεθόδους καλλιέργειας, οι παλαιστίνιοι καλλιεργητές ελιάς μπορούν να διπλασιάσουν τα έσοδά τους και η παραγωγή τους να είναι υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστική στις τοπικές και ξένες αγορές, γράφει η ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να αποφέρουν τους καρπούς τους “όσο το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση των παλαιστινίων αγροτών στα εδάφη τους, στα μέσα διαβίωσής τους και κατά συνέπεια στις ξένες αγορές”, αναφέρει ο Τζέρεμι Χομπς, ο γενικός διευθυντής της Oxfam.

Η έκθεση καταγγέλλει τα εμπόδια στην κυκλοφορία στη Δυτική ‘Οχθη που μπλοκάρουν την παλαιστινιακή γεωργική παραγωγή να φθάσει στην τοπική αγορά, την ισραηλινή και τη διεθνή, ενώ η ελιά και τα παράγωγά της αντιπροσωπεύουν μια από μεγαλύτερες παλαιστινιακές εξαγωγές.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιοποιείται με την έναρξη της εποχής της συγκομιδής της ελιάς, τα 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα της Δυτικής Όχθης αποφέρουν έως 100 εκατομμύρια δολάρια (70 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως στις αγροτικές κοινότητες και συνεπώς συμβάλλουν στην ανάκαμψη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Ανάμεσα στα εμπόδια, η Oxfam καταγγέλλει την ύπαρξη πολλών εβραϊκών οικισμών και τις βιαιότητες που επαναλαμβάνονται από εβραίους εποίκους εναντίον των παλαιστινίων αγροτών κυρίως τις ημέρες συλλογής της σοδειάς. Χιλιάδες δένδρα ξερριζώνονται κάθε τέτοια εποχή.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει ότι κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους από τις επιθέσεις των εποίκων.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή και τους δωρητές να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε αυτό τον τομέα, όπου απασχολούνται 100.000 καλλιεργητές.

Η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία δεκαετία φθάνει τους 17.000 τόνους (34.000 τόνους τις πολύ καλές χρονιές και 5.000 τόνους τις πολύ κακές), σύμφωνα με την Oxfam. Οι καλές χρονιές στον τομέα της ελιάς αντιπροσωπεύουν ποσοστό 15% έως 19% της παλαιστινιακής γεωργικής παραγωγής.