Με άσκηση προσομοίωσης επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων συνδέεται η πρόσφατη συντριβή του ισραηλινού ελικοπτέρου τύπου Sikorsky στα Καρπάθια Όρη, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στον ενημερωτικό ιστότοπο debka. Αναφέρεται ότι ο ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ενώ προστίθεται ότι οι πτήσεις αυτές της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) διεξάγονται σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, που έχει περίπου ίση απόσταση με το Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν (περί τα 1.600 χλμ).

Το άρθρο υπό τον τίτλο «Το ισραηλινό ελικόπτερο που συνετρίβη συμμετείχε σε άσκηση ριψοκίνδυνης επίθεσης σε ορεινά τούνελ παρόμοια με του Ιράν», αναφέρει αρχικά ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) πραγματοποιεί ασκήσεις υψηλής επικινδυνότητας με στόχο την εξοικείωση των πιλότων της σε επιθέσεις εναντίον ορεινών τούνελ, όπου φέρεται να έχει κρύψει το Ιράν σημαντικό μέρος των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, εντάσσεται η κοινή άσκηση Ισραήλ – ΗΠΑ – Ρουμανίας, επ’ ονόματι Blue Sky, που πραγματοποιήθηκε 18-26 Ιουλίου, στο τελευταίο στάδιο της οποίας σημειώθηκε η θανατηφόρα πτώση του ισραηλινού ελικοπτέρου.

Το Ιράν είχε επενδύσει στην αγορά του αντιβαλλιστικού/αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από την Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή αμυντική θωράκιση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Εντούτοις, η άρνηση της Μόσχας να προχωρήσει στην προμήθεια του εν λόγω συστήματος υποχρέωσε την Τεχεράνη να αναζητήσει έναν εναλλακτικό τρόπο προστασίας των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, η οποία επιδόθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια διαδικασία κατασκευής ορεινών τούνελ κάτω από βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα και μεταστέγασης των εγκαταστάσεων.

Έκτοτε, η IAF ομού μετά της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ αναπτύσσουν τακτικές αποφυγής των ιρανικών ραντάρ και πτήσης σε εξαιρετικά χαμηλά ύψη μέσω στενών ορεινών περασμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η απαρατήρητη προσέγγιση του στόχου. Η άσκηση στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε σε υψόμετρο και εδαφικές συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί ή οι Ισραηλινοί πιλότοι στο Ιράν.

Ads

Το δυστύχημα αποκάλυψε ότι η IAF πραγματοποιεί ασκήσεις που δεν περιλαμβάνουν μόνο βομβαρδιστικά αλλά και βαριά ελικόπτερα, όπως το Sikorsky, που απαιτούν εναέριο ανεφοδιασμό για αποστολές μεγάλης απόστασης.

Αυτές οι εκπαιδευτικές πτήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, που έχει περίπου ίση απόσταση με το Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν (περί τα 1.600 χλμ). Στις ασκήσεις συμμετέχουν και οι αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη στη Ρουμανία, καταλήγει το δημοσίευμα, στεγάζονται στην αεροπορική βάση Mikhail Kogalniceanu, που βρίσκεται στην Μαύρη θάλασσα, πλησίον της Κονστάντζα. Στην Βουλγαρία, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Bezmer, που απέχει 50 χιλιόμετρα από τον νότιο τομέα της Μαύρης θάλασσας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του debka, οι δύο βάσεις παρέχουν τη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης της αμερικανικής αεροπορίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Μέση Ανατολή.