Την ολιγωρία της Τουρκίας σχετικά με την συμμόρφωσή της για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζει η Ε.Ε. σε ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ, άλλων η τουρκική κυβέρνηση καλείται να αποσύρει το στρατό της από την Κύπρο, αλλά και να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ads

Στο εν λόγω ψήφισμα χαρακτηρίζεται ως «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανακληθεί η απειλή του casus belli που έχει κηρύξει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά της Ελλάδας και τονίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες και αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία καλεί να το πράξει αμέσως.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση, αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καλούνται να στηρίξουν ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να συμβάλουν, με απτό τρόπο, σε μια συνολική διευθέτηση. Μάλιστα, η Τουρκία καλείται να αποσύρει άμεσα τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο, ώστε να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

Ads

Ακόμη, η Τουρκία καλείται να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο, ιδιαίτερα διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες και στα αρχεία, καθώς και να αναλάβει κάθε ενδεδειγμένη δράση, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων.

Τέλος, ζητείται από την Τουρκία και τις τουρκοκυπριακές αρχές να μην προχωρήσουν σε δημιουργία νέων τουρκικών οικισμών στην Κύπρο, ώστε να μην μεταβληθεί η δημογραφική ισορροπία, που ενδεχομένως να επηρεάσει στην δημιουργία ενός κοινού κράτους με βάση το κοινό παρελθόν, ενώ ειδικά η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εγκατάστασης τούρκων πολιτών στη νήσο σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης

Για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι :

  • Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τις διατάξεις που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλό της.
  • Οι συνθήκες της τουρκικής δικαιοσύνης δεν έχουν βελτιωθεί ακόμη επαρκώς, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα σε δίκαιη και έγκαιρη δίκη.
  • Υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σ’ ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, με συχνές τις παρεμβάσεις λογοκρισίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.
  • Η κύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων εκκρεμεί από το 2005 και παροτρύνεται το τουρκικό κοινοβούλιο να το κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
  • Με βάση τον τουρκικό κώδικα ποινικής δικονομίας, από το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο η περίοδος προφυλάκισης παρατείνεται σε 10 έτη, πράγμα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων.
  • Αγνοούνται οι εκκλήσεις, που έχει διατυπώσει σε προηγούμενα ψηφίσματά του το Ευρωκοινοβούλιο, για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, με μείωση του κατώτατου ορίου του 10%, ούτως ώστε να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο ο κομματικός πλουραλισμός και να αντικατοπτρίζεται καλύτερα ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της τουρκικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία που είχε το πρωί της Τετάρτης με Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη, πρότεινε να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του ελληνικού και του τουρκικού Κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών» στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά casus belli, αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγείθεισα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια.