Το συμβούλιο της διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέρχεται για να εξετάσει τις υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού διευθυντή και είναι πιθανόν να κάνει αμέσως την επιλογή ανάμεσα στην γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς.

Ads

Η συνεδρίαση του συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 ώρα Ουάσινγκτον (17.00 ώρα Ελλάδος). Τα 24 μέλη του συμβουλίου, 23 άνδρες και μία γυναίκα, θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι το αργότερο την Πέμπτη τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος-Καν, “με συναίνεση”, και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ψηφοφορία.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ κέρδισε τη σημαντική για τη διαδικασία επιλογής υποστήριξη της Κίνας, γεγονός που φέρνει στα δέκα τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης που τάσσονται υπέρ της ανάδειξής της σε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, υπολογίζοντας τους επτά εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναν Αιγύπτιο και έναν Τογκολέζο.

Απέναντί της, ο Αγκουστίν Κάρστενς υπολογίζει στην υποστήριξη του μεξικανού συμπατριώτη του και των εκπροσώπων της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας άφησε να εννοηθεί ότι θα τον υποστηρίξει επίσης.

Ads

Μέχρι σήμερα, η επιλογή του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνίσταται στην ανάδειξη ενός ευρωπαίου υποψηφίου και στην υποστήριξη του από τις ΗΠΑ. Από το 1946, οι Ευρωπαίοι διατηρούν παραδοσιακά τη θέση της γενικής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι ΗΠΑ την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΗΠΑ και Ρωσία στηρίζουν Λαγκάρντ

Ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της γαλλίδας ομολόγου του Κριστίν Λαγκάρντ για την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Με χαρά ανακοινώνω την απόφασή μας να υποστηρίξουμε την Κριστίν Λαγκάρντ για τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει ο Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του.

Και η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει υπέρ της Λαγκάρντ κατά την ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν. «Πιστεύω ότι έχει τις απαραίτητες ικανότητες και κατά την ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο (του ΔΝΤ) εμείς θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο Κούντριν.

«Οι προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ανταποκρίνονται απολύτως στους στόχους και τους σκοπούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», προσέθεσε ο Κούντριν, σύμφωνα με δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η Λαγκάρντ έχει κερδίσει από χθες τη σημαντική υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Με αυτές τις τρεις ανέρχεται σε 12 ο αριθμός των εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς της από τους συνολικά 24. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται οι επτά εκπρόσωποι της ΕΕ και ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου και αυτός του Τόγκο.

Αντιθέτως ο Κάρστενς έχει την υποστήριξη 4 χωρών, του Μεξικού, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά.