Σε αντίθεση με την αναβλητική ΕΕ, η Κίνα προχώρησε στη δημιουργία δικού της οίκου αξιολόγησης, υπό τον τίτλο Dagong Global Credit Rating, ο οποίος καλείται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις διαβόητες εταιρείες Μoody΄s, Standard & Ρoor΄s και Fitch.

Ads

Οι Κινέζοι διαμηνύουν ότι φιλοδοξούν «να εξυπηρετήσουν τις παγκόσμιες αγορές προσφέροντας έγκαιρη, αντικειμενική και ακριβή εκτίμηση των πιστωτικών κινδύνων», χωρίς χρήση «ιδεολογίας» ή «εξαρτήσεων συμφερόντων από διάφορους κύκλους εθνικών πιστωτικών σχέσεων», με «επιστημονικές» αξιολογήσεις.

Στην πρώτη αξιολόγηση του DGCR, για το δημόσιο χρέος 50 χωρών, σημειώνονται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες εκθέσεις των 3 αμερικανικών εταιρειών. Στις 9 περιπτώσεις, η κινεζική αξιολόγηση είναι υψηλότερη, αφορώντας κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ρωσία αλλά και η ίδια η Κίνα που παίρνει τον ίδιο βαθμό με την Ολλανδία ή τη Γερμανία. Σε 18, αντίθετα, περιπτώσεις, η αξιολόγηση της Dagong είναι πολύ πιο αυστηρή από των αμερικανικών εταιρειών και αφορά κυρίως ανεπτυγμένες χώρες, με πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία ή τον Καναδά, που χάνουν το περίφημο «τριπλό Α».

Οι Κινέζοι ειδικοί εξηγούν ότι οι «αποκλίσεις» αυτές ξεκινούν από μια διαφορετική στάθμιση των δεδομένων, καθώς η «μεθοδολογία της Dagong δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα μιας οικονομίας να εξασφαλίσει το δημόσιο χρέος της πάνω στη βάση του νεοδημιουργούμενου κοινωνικού πλούτου και λιγότερο των κρατικών χρηματοοικονομικών εσόδων». Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης προέβη σε δυσοίωνες εκτιμήσεις αναφορικά με τις οικονομίες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και της Ελλάδας.

Ads

Πηγή: Το Βήμα