Η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ την Τρίτη 4 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ads

«Πρόκειται για μια ιστορική εβδομάδα. Αύριο, θα καλωσορίσουμε τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, κάνοντας τη Φινλανδία ασφαλέστερη και τη συμμαχία μας ισχυρότερη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στους δημοσιογράφους.

Η τελετή για την ένταξη της Φινλανδίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης.

«Θα υψώσουμε τη φινλανδική σημαία για πρώτη φορά εδώ στην έδρα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε:

Ads

«Θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας, για την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ στο σύνολό του».

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού η Ουγγαρία και η Τουρκία επικύρωσαν την αίτηση προσχώρησης της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα, απομακρύνοντας τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη του Ελσίνκι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το ζήτημα της Σουηδίας, ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η Βουδαπέστη και η Άγκυρα συνεχίζουν να αρνούνται την ένταξή της.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι πιστεύει πως η Στοκχόλμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ενταχθεί τελικά και αυτή στη συμμαχία.

«Όλοι οι σύμμαχοι», είπε, «συμφωνούν ότι η ένταξη της Σουηδίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Στη συνάντησή τους την Τρίτη και την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τους στόχους της συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες και τη μελλοντική σχέση με το Κίεβο.

Θα συμμετάσχουν επίσης σε συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Νμτίτρο Κουλέμπα και θα συναντηθούν με εταίρους από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διατλαντική συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Η ανακοίνωση του Πούτιν αποτελεί «μέρος ενός μοτίβου επικίνδυνης, απερίσκεπτης πυρηνικής ρητορικής» και μιας προσπάθειας να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ως «εκφοβισμός, εξαναγκασμός για να σταματήσουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

«Δεν θα εκφοβηθούμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η συμμαχία «παραμένει σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε πολύ στενά τι κάνει η Ρωσία», είπε. «Αλλά μέχρι στιγμής», πρόσθεσε, «δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική τους στάση» που να απαιτεί οποιαδήποτε αλλαγή στην πυρηνική στάση του ΝΑΤΟ.